Ponedeljak 11.12.2017.
18:55
Z. Marjanović - Vesti

Jedna grobnica u dve države

pixabay.com
Deo groblja u Srbiji, deo u BiH

U ovom selu, u zaseoku Zamršten, granica između Srbije i Bosne i Hercegovine deli seosko groblje tako da se kapela i deo grobova nalazi u BiH, a drugi deo u Srbiji.

Granica je, prema rečima meštanina Milana Markovića iz Zamrštena, toliko zamršena i apsurdna da se jednom njegovom rođaku polovina grobnice nalazi u Bosni, a pola u Srbiji. Slična situacija je u selu Olandići u kojem su, prema rečima Svete Vilotića, predsednika Mesne zajednice sela, groblje podeljeno tako da su i najbliži rođaci podeljeni tako što su grobovi nekih u Srbiji, a drugih u BiH.

Prema komentarima meštana, selo Sastavci je udruženo čudo politike, geografije, istorije i fizike jer u okviru ovog sela postoji mesna zajednica Međurečje koje je zapravo ostrvo jer teritorijalno pripada Bosni i Hercegovini, ali je sa svih strana okruženo teritorijom Srbije zbog čega se u ovaj zaseok i ulazi i izlazi preko nekoliko graničnih prelaza.

Prema tvrdnji meštana sela u kojima državna granica deli i grobove živi se u slozi. Ali, granica im pravi probleme u svakodnevnom životu jer do svojih komšija, njiva ili do grobova svojih bližnjih moraju da pređu čak četiri granična prelaza.

2024 © - Vesti online