Ponedeljak 11.12.2017.
19:11
Z. Marjanović - Vesti

Princ Mihailo na Voždovoj slavi

Vesti
Povratak korenima: Princ Mihailo Karađorđević

Vožd se svecu zaštitniku njegove porodice molio uoči svakog boja. U želji da sačuvaju sećanje na Karađorđa Petrovića i da mu iskažu poštovanje, već 117 godina krsnu slavu vožda obeležavaju najstarije topolske porodice među kojima su Milančevići, Blagojevići, Srećkovići, Simići, Nedeljkovići, Simići, Lekići... Oni su krsnu slavu Vožda obeležavali i u vremenima kada je to bilo veoma opasno.

Prethodnih dvadesetak godina lomljenju slavskog kolača nije prisustvovao niko iz kraljevske kuće Karađorđevića, što je Topolcima veoma smetalo, a sada im je stigao princ Mihailo Karađorđević, sin princa Tomislava. On je obećao da će od sada uvek biti prisutan neko iz kraljevskog doma. Kolač su lomili domaćin slave Milan Damnjanović i Damnjan Arsić, domaćin sledeće Karađorđeve slave.

Svetog Klimenta dinastija Karađorđević je slavila sve do 1890. godine kada je knjaz Petar, potonji kralj Oslobodilac Petar Prvi Karađorđević, uz blagoslov mitropolita srpskog Mihaila promenio slavu. Od tada Karađorđevići slave Svetoga Andreju Prvozvanog. Kralj Petar je ovo uradio dok je živeo u Švajcarskoj, gde su mu umrli supruga Zorka i tek rođeni sin.
 

2024 © - Vesti online