Ponedeljak 11.12.2017.
11:36
Vestionline, Tanjug

Đukanović: Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora

EPA/Boris Pejovic
Predsednik DPS: Milo Đukanović

- Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedesetih, nego prvenstveno zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori - rekao je Đukanović za podgoričku Pobjedu.

Bivši crnogorski premijer kaže da ne želi da iz postojanja Srpske kuće u Crnoj Gori izvodi negativne zaključke, jer i Crna Gora ima Crnogorsku kuću u Srbiji.

Smatra pogrešnom percepcijom to što ga, kako kaže, deo beogradske javnosti optužuje da je Vučića doveo na vlast u Srbiji.

- Jer, niti imam moć, niti želju za tako nešto. Najzad, priroda odnosa predsednika Vučića i mene je takva da, sve i kada bismo imali te namere, jedan na drugog ne bismo mogli uticati - kaže Đukanović.

Na pitanje je li zvanični Beograd znao šta se sprema 16. oktobra prošle godine u Podgorici s obzirom na to da je "zavera pripremana upravo na teritoriji Srbije", Đukanović je odgovorio da je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić "dan ili dva nakon završenih izbora u Crnoj Gori, izašao sa korigovanim ocenama i informacijama prikupljenim od strane tamošnjih državnih organa koji nedvosmisleno ukazuju da je teritorija Srbije zloupotrijebljena za pokušaj destabilizovanja Crne Gore, kao i da je jedan broj građana Srbije učestvovao u aktivnostima koje su po našu zemlju mogle imati opasne posledice". 

- Ne mogu vam odgovoriti kada je ko od zvaničnika Srbije informisan o saznanjima njihovih bezbjednosnih službi. Iz onoga što sam video u njihovom dosijeu, jasno je da taj materijal nije nastao 16. oktobra, već znatno ranije - kazao je Đukanović. 

Odgovarajući na pitanje je li vidio dosije srpskih službi bezbednosti, odgovorio je: 

- Jesam. Taj veoma obiman i detaljan dosije sadrži ubedljive dokaze iz kojih se lako i verodostojno može zaključiti o kojim je ruskim i srpskim državljanima reč i ko su zapravo arhitekte i ključni izvođači pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori.

Naveo je  da je saradnja crnogorskih i srpskih institucija bila ispod njegovih očekivanja "već od kraja oktobra".

- Dakle, značajno pre završnice kampanje za predsedničke izbore u Srbiji. Već sam vam kazao da sam veoma detaljno pregledao dosije srpskih službi o onome što se Crnoj Gori spremalo i ta dokumenta su, nažalost, u veoma malom obimu dostupna crnogorskim pravosudnim organima - navodi Đukanović.

Rekao je i da, prema njegovim saznanjima, nije bilo Vučićeve intervencije da se jednom od optuženih, Andriji Mandiću, dozvoli da prisustvuje obeležavaju godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u Srbiji, iako je bivši srpski premijer znao da se čelniku Fronta sudi za najteže delo.
 

2024 © - Vesti online