Nedelja 10.12.2017.
21:13
Vestionline, rts.rs

Kako je američki "fantom" presreo ruskog "medveda"

Naime, prošle nedelje na tom portalu je postavljena fotografija iz Hladnog rata, na kojoj se vidi kako lovac F-4 (fantom) okrenut naopačke leti pored strateškog bombardera Tu-95 (medved), preneo je RTS.

Na sva pitanja (ko, kako, zašto, kada i gde) ubrzo je stigao odgovor. I to od čoveka koji je snimio fotografije. 

- Iako ne mogu da se setim tačnog datuma, misija se odigrala krajem 1973. ili početkom 1974. godine. F-4C je pripadao 57. Presretačkoj eskardrili stacioniranoj na Keflaviku. Misija je bilo uobičajeno presretanje "medveda" nakon što je dignuta uzbuna - napisao je Bob u imejlu koji je poslao poznatom sajtu. 

Kako bi potvrdio svoju priču, Bob je naveo da je u vazduhoplovnu službu ušao 1969. sve do 1991. godine kada se penzionisao sa činom komandanta. Tokom službovanja leteo je oko godinu dana na "fantomima" u bazi Keflavik na Islandu. 

Objasnio je i bliske susrete sa Tu-95. 

- U to vreme, prosečno smo dva puta nedeljno presretali "medvede". Samo smo njih viđali tamo. Najčešće, presretanja su se dešavala petkom i nedeljom i to na "tupoljeve" koji su leteli iz Murmanska ka Kubi - prisetio se Bob. 

Prema njegovim rečima, manevre i okretanja su radili na molbe i zahteve sovjetskih kolega. 

- Pokazivali su nam signale rukama da nam stave do znanja da se okrenemo. I oni su nas fotografisali. Hladni rat se smirivao i međusobno raspoloženje se popravljalo - istakao je pilot "fantoma". 

Na pitanje da li bilo opasno to što su radili, Bob je odgovorio da nije, jer su svi želeli malo da se zabave.

2024 © - Vesti online