Nedelja 10.12.2017.
16:56
J. L. Petković - Vesti

Jevtić: Specijalni sud za ratne zločine veliki izazov i za bezbednost

Vesti
Zabrinut za bezbednost Srba na Kosmetu: Dalibor Jevtić

- Mislim da to može da bude problem. I pad Vlade neće biti toliko veliki problem koliko brinem oko onoga što može biti izazov u smislu bezbednosti, pre svega Srba na Kosovu. Vrlo sam otvoreno razgovarao o ovom pitanju sa premijerom i on takođe ima, da tako kažem, određenu zabrinutost. Sada želimo da se deluje preventivno, da niko ne koristi nekakve proteste koji će biti usmereni ka Srbima. Posebno ne želimo da se desi ono što se desilo matra 2004. godine. Možda je to za nekog sada nemoguće, ali moramo biti spremni. Lično nemam informacije o tome, ali način na koji je o ovoj temi sa mnom razgovarao i sam premijer govori o tome da postoje određene grupe ljudi na Kosovu koje razmišljaju u tom pravcu. Zato je vrlo važno da se sve institucije koje se bave pitanjem bezbednosti na Kosovu posebno pozabave ovom temom i na jedan preventivan način spreče tako nešto -  izjavio je Jevtić u intervjuu Budimiru Ničiću. 

Govoreći o radu Vlade Kosova u prva tri meseca Jevtić je kazao da je za sada zadovoljan. 

- Sada sa novim predsednikom Vlade bukvalno nemamo nijednu temu o kojoj on ne želi da razgovara i to nama daje za pravo da već na samom početku otvorimo teme, a neke i zatvorimo poput činjenice da smo uspeli da zaustavimo proces eksproprijacije zemljišta na Brezovici za projekat koji je propao. I ovo oko pitanja Srpske pravoslavne crkve je krenulo dobrim tokom. Uspeli smo i neke konkrete probleme da rešimo. Mislim i na odluku Vlade da se konačno plati zakup za objekat Srpske pravoslavne crkve u centru Prištine, pored crkve Svetog Nikole koji koristi Agencija za borbu protiv korupcije i deo ministarstva za rad i socijalno staranje. Mislim na zakon koji je u načelu usvojen na način koji je Srpska pravoslavna crkva preporučila, dakle bez jednog slova koje je promenjeno. Pokrili smo pitanje konačnog izdavanja dozvole za izgradnju crkve Svetog Nikole u okviru kompleksa manastira Svetih Arhangela u Prizrenu - kazao je Jevtić.  

Zamenik premijera koji je ujedno i ministar za zajednice i povratal je istakao da poslanici Srpske liste neće glasati za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, jer kako kaže, o tome bi trebalo da se dogovore Albanci međusobno.  

Srpska lista, takođe, neće kroz ustavne promene podržati transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

- To je naš stav koji je poznat javnosti već duže vreme i mislim da smo više puta na različitim mestima javno o tome govorili. Mislim da pitanje forimiranja Oružanih snaga Kosova nije najvažnije pitanje i kod Albanaca. Nedavno smo dobili rezultate jednog istraživanja gde je  4 odsto Albanaca reklo da im je to negde bitna tema - kazao je Jevtić. 

Govoreći o nedavnom prekidu saradnje i komunikacije Srpske liste sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem Jevtić je objasnio da se radi na tome da ta saradnja bude obnovljena. 

Katastrofalna godina za povratak

Ministar za zajednice i povratak u drugom mandatu, kaže i da je ova godina bila "katastrofalna" kada je reč o povratku raseljnih Srba. Na to su, dodaje, uticala dva izborna procesa ove godine, ali i činjenica da je Srpska lista veći deo mandata u prethodnoj vladi "provela" u bojkotu.
- Broj povratnika ove godine je 343 lica, od toga su142 Srbi. Većina povratnika su Romi. Takvi podaci su i zbog činjenice da je prethodni ministar finansija u tehničkom mandatu Vlade svojom odlukom uskratio za 50 odsto budžet Ministarstva za zajednice i povratak, a nama mogućnost da realizujemo sve one projekte koje smo planirali. Došli smo u situaciju da ove godine nismo mogli da uradimo ništa - kaže Dalbor Jevtić.



 

2024 © - Vesti online