Petak 16.07.2010.
02:15
Tanjug

Zaustavljeno isticanje nafte u Meksičkom zalivu

Napokon zaustavljeno isticanje nafte



Potpredsednik BP Kent Vels izjavio je na konferenciji za štampu u Nju Orleansu da je isticanje nafte iz bušotine, koja se nalazi na 1,5 kilometara dubine, prestalo u četvrtak u 14.25 po lokalnom vremenu.


Curenje nafte započelo je posle eksplozije na platformi ispred obala Luizijane 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika, što se kasnije pretvorilo u najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD.

Meksički zaliv

Posle nekoliko neuspelih pokušaja, stručnjaci BP-a su, koristeći robota podmornicu, uspeli 4. juna da na otvor iz koga je isticala nafta stave pokopac i curenje stave pod kontrolu, iako ne i da ga u potpunosti zaustave. BP je u subotu počeo manevar zamene starog pokopca novim "čepom", koji bolje naleže na otvor.

Iako je ovo nesumnjivo uspeh inženjera BP-a, to još nije konačno rešenje krize, za šta će biti potrebno potrebno načiniti još dve bušotine u istom naftnom izvoru, da bi se smanjio pritisak na upravo postavljeni "čep".


Očekuje se da ta operacija bude završena u avgustu.


Vladine procene su da je iz bušotine dnevno isticalo 1,5 do 2,5 milona galona dnevno, odnosno da je od aprila, prema najgrubljim proračunima, isteklo između 92 i 182 miliona galona nafte.

2024 © - Vesti online