Petak 16.07.2010.
01:58
Mondo

Penzionerima čitavih 5.000 dinara pomoći

Penzioneri pomoć (od 5.000 dinara) mogu da iskoriste za kupovinu zimnice, drva, uglja i ostalih potrepština: Jovan Krkobabić

Prema njegovim rečima, predlog za penzionerski bonus je pripremljen, a odluka će biće usvojena na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije.

Pomoć će se dodeljivati preko Fonda PIO, a broj korisnika biće utvrđen naknadno i zavisiće od količine obezbeđenog novca.

Krkobabić je rekao i da će penzioneri poljoprivrednog osiguranja, posle rebalansa budžeta za 2010, posle više godina dobiti i polovinu od poslednje tranše velikog duga, što je po približno 14.000 dinara.

"Tako će se broj penzionera koji će primiti jednokratnu pomoć, po jednom od ova dva osnova, približiti cifri od 50 odsto od ukupnog broja penzionera u Srbiji. Poljoprivredni penzioneri će drugi deo javnog duga dobiti već početkom naredne godine", rekao je Krkobabić.

On je dodao da će i penzioneri zemljoradničkog osiguranja koji su pravo na penziju ostvarili posle nastanka javnog duga, njih oko 40.000, dobiti pomoć u istom iznosu kao i ostali penzioneri.

"Dodela pomoći biće realizovana u septembru kako bi penzioneri mogli da je iskoriste za kupovinu zimnice, drva, uglja i ostalih potrepština", rekao je Krkobabić.

Fond PIO Srbije će, kako je naveo, pripremiti vrlo preciznu evidenciju o broju penzionera i visini penzije što će omogućiti da se pomoć dodeli onim penzionerima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

"Zavisno od toga da li će se obezbediti dodatna sredstva za ove namene, najsiromašniji penzioneri, prema evidenciji penzionerskih organizacija širom Srbije, mogli bi da dobiju i nešto veći iznos od 5.000", zaključio je Krkobabić.

2024 © - Vesti online