Subota 09.12.2017.
20:44
Vestionline

Konzervativci Angele Merkel odbacili Šulcovu viziju Evrope

EPA/Felipe Trueba
Teški pregovori: Martin Šulc

Čelnik SPD-a Martin Šulc izjavio je u četvrtak da će njegova stranka dobiti podršku samo jasnom vizijom Evrope i pozvao je na stvaranje "Sjedinjenih Evropskih Država" do 2025.

Konzervativci kancelarke Merkel, koji su izgubili glasače koji su dali poverenje krajnjoj desnici zbog svoje liberalne migrantske politike, žele da SPD pristane na alijansu s njima u zadnji tren nakon što su propali pregovori s dve manje stranke.  

Rasprave o održavanju alijanse koja je vladala Nemačkom od 2013. trebalo bi da počnu u sredu, ali izgleda da su dve stranke sukobljene oko pitanja Evrope, koje će verovatno igrati ključnu ulogu u razgovorima.

Visoki zvaničnik konzervativaca Folker Kauder izjavio je da Šulcov evropski predlog predstavlja "opasnost po EU i po odobravanje Evrope od građana", a Peter Altmajer, šef kabineta Angele Merkel, kazao je da je ta ideja, posebno njen vremenski okvir, nerealna. 

U anketi zavoda Emnid za novine Bild navodi se da manje od trećine Nemaca (30 posto) podržava Šulcovu ideju, dok ih skoro polovina (48 posto) odbacuje.

Kauder je izjavio za novine Tagesspiegel kako je neophodno ojačati Evropu, ali je takođe bitno priznati u ovom momentu da ljudi "veruju u pouzdanost koju mogu pronaći u nacionalnim državama".

- Taj predlog takođe bi ugrozio rad na unifikaciji koji je jedinstven u svetskoj istoriji jer većina država članica sasvim izvesno ne bi učestvovala u stvaranju sjedinjenih država - dodao je on, prenosi Rojters.

2024 © - Vesti online