Subota 09.12.2017.
14:55
Vestionline, Mondo.rs

Ovo čokoladu pretvara u "lek"

pixabay.com
Bademe i tamnu čokoladu treba jesti umereno i to umesto drugih slatkiša

Kombinacija ove poslastice i badema snižava nivo holesterola i to upravo kod osoba koje su pod najvišim rizikom - onih sa viškom kilograma.

Za bademe i čokoladu (crnu, naravno), već se znalo da spuštaju pritisak i da generalno umanjuju rizik od bolesti srca, ali naučnici su za potrebe novog istaživanja merili nivo holesterola kod 31 gojazne osobe.

Tokom prve četiri nedelje, ispitanici su se hranili uobičajeno, ali su svakog dana jeli trećinu šoljice badema. U sledeće četiri nedelje nastavili su da jedu bademe, ali su svakodnevno konzumirali i trećinu šoljice crne čokolade, kao i dve i po kašičice kakao praha.

U prvoj fazi istraživanja, kada su ispitanici u uobičajenu ishranu uveli samo bademe, nivo lošeg (LDL) holesterola spušten je za sedam odsto, a kad je uvedena i tamna čokolada, nivo holesterola je još malo snižen.

- Ovo ne znači da treba da jedete kilograme čokolade i badema, ali naše istraživanje je pokazalo da imamo oko 270 kalorija koje možemo da uvedemo u jelovnik i koje bi trebalo mudro da iskoristite - kaže dr Peni Kris Eterton sa Pen stejt univerziteta koja je vodila ovo istraživanje.

Ona ističe da ovo znači da bademe i tamnu čokoladu treba jesti umereno i to umesto drugih slatkiša, a ne kao dodatak uobičajenoj ishrani.

2024 © - Vesti online