Subota 09.12.2017.
08:22
Vestionline, Tanjug

"Ono što sam rekao u Beogradu je politika SAD"

Tanjug
Ji: To nisu samo reči

- Interes je da zemlje regiona imaju što bolju ekonomiju, sa šansama za sve građane regiona, posebno za mlade - rekao je Hojt Brajan Ji u intervjuu za bosanskohercegovački servis televizije N1.

Govoreći o poruci koju je nedavno izrekao u Beogradu, o sedenju Srbije "na dve stolice", Hojt Brajan Ji je rekao da zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, NATO ili bilo koje druge međunarodne organizacije, moraju ubediti lidere i članove tih organizacija da su zaista posvećene tome da im se pridruže.

- Moj savet bilo kojoj zemlji bi bio da donesu stratešku odluku da li će se pridružiti, to je suvereno pravo svake zemlje. A kad se odluka o pridruženju donese, da učine sve što je moguće da ubede one koji treba da odluče o tome da su spremni da zadovolje sve neophodne uslove - rekao je Ji.

Hojt Brajan Ji objašnjava da sve što je govorio na konferenciji u Beogradu jeste refleksija američke politike.

- O njoj ne odlučuju pojedinačne diplomate, o njoj se odlučuje u Vašingtonu. U ovom slučaju američka vlada čvrsto podrške aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji - objašnjava Ji.

Prema njegovim rečima, SAD imaju interes da Srbija nastavi da ide ka Zapadu i Evropi i dodaje da žele da pomognu Srbiji na tom putu.

- To nisu samo reči, to su naši programi pomoći, to su partnerstva sa Srbijom. Dakle, ne samo moralna podrška, već i konkretna pomoć. Naše su veze čvrste sa Srbijom - zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Ji je odbacio navode pojedinih medija da će postati novi američki ambasador u Makedoniji i dodao da je zadovoljan trenutnim poslom koji obavlja.

2024 © - Vesti online