Petak 08.12.2017.
13:47
Dojče vele

Jeremić pokrenuo lavinu: U Makedoniji istraga zbog pranja novca u Srbiji

EPA/Rolex Dela Pena
Svojim izjavama uzrokovao istragu u Makedoniji: Vuk Jeremić

Kako navode u makedonskom Osnovnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, istraga je pokrenuta nakon tvrdnji srpskog opozicionara Vuka Jeremića i medijskih napisa o sprezi bivšeg šefa makedonske tajne službe Saše Mijalkova i češke firme koja je kupila fabriku. 

Kako je DW pisao u subotu, firma "Čehoslovak grup" je preko beogradske firme SCMG kupila "14. oktobar" koji je u stečaju od januara. Direktor SCMG je Vojislav Sparavalo koji je, prema podacima iz češkog državnog i privrednog registra, od 2003. zajedno sa Mijalkovim u Češkoj imao dubioznu firmu "Servis Point MM" koja je više puta likvidirana i ponovo aktivirana. 

- Panično su krenuli u Makedoniji da izvlače pare, ti koji su bili deo režima Nikole Gruevskog - rekao je ranije Jeremić gostujući na TV "Naša".

Bivša makedonska režimska stranka VMRO demantovala je Jeremićeve navode, tvrdeći da ni Mijalkov ni bivši premijer Nikola Gruevski ne učestvuju u privatizaciji fabrike u Srbiji. 

Sašo Mijalkov bio je prvi čovek makedonske tajne policije od 2006. do 2015. godine, no svo to vreme je zadržao i privatne biznise u Češkoj. Istovremeno u makedonskoj javnosti postoji sumnja da poseduje brojne unosne biznise u domovini, a njegov imetak se procenjuje na nekoliko desetina miliona evra. 

Makedonsko Specijalno tužilaštvo trenutno protiv Mijalkova vodi tri istrage jer se sumnjiči za nezakonito prisluškivanje, zloupotrebu funkcije i torturu. Mijalkov je bliski rođak Gruevskog protiv kojeg se takođe vodi veliki broj istraga. Ukoliko budu proglašeni krivim, obojici prete dugogodišnje zatvorske kazne.

2024 © - Vesti online