Petak 08.12.2017.
12:59 >> 13:19h
Vestionline, Tanjug

Erdogan pod lupom: Obilazi džamiju u Grčkoj, šta će reći muslimanima?

AP navodi da bi Erdogan trebalo da poseti džamiju i sastane se sa lokalnim zvaničnicima u Komotiniju pre povratka u Tursku u popodnevnim časovima.

Avion predsednika Turske sleteo je u Aleksandrupolis nakon čega je Erdogan nastavio automobilom ka Komotiniju gde je stotine ljudi okupljenih kod džamije čekalo njegov dolazak i uzvikivalo njegovo ime kada je stizao.

AP navodi da su bezbednosne mere u Komotiniju uoči Erdoganove posete bile drakonske pošto su putevi blokirani, puno je policije u gradu nad kojim kruži policijski helikopter. Navodi se da se oko 100 demonstranata protiv Erdogana okupilo na gradskom trgu.

- Erdogan je nepoželjan u Komotiniju i mi izražavamo javno osećanje stanovnika ovog regiona - rekao je predstavnik lokanih organizacija orijentisanih protiv Erdogana Kostas Karaiskos.

AP navodi da će grčki zvaničnici pažljivo motriti šta bi Erdogan mogao da izjavi u vezi sa muslimanskom manjinom, koja je bila jedno od spornih pitanja koja su izazivala podele između dve države koje su NATO saveznice i susedi.

Agencija podseća da je Erdogan juče uznemirio grčke domaćine kazavši da sporazum iz 1923. kojim su utvrđene granice moderne Turske i treba "osvežiti", kao i status manjina.

2024 © - Vesti online