Subota 09.12.2017.
03:30
Vestionline

Tesla u problemu: Kontrola kvaliteta vraća 90% vozila?

instagram.com/elonmusknews
 

Pozivajući se na izvore iz Tesle, koji su uključeni u proces kontrole kvaliteta Modela S i Modela X, Rojters navodi da je na preko 90% vozila otkrivena bar jedna nepravilnost. 

U reakciji na ove tvrdnje u Tesli objašnjavaju da je njihova kontrola kvaliteta veoma rigorozna i osmišljena tako da pronađe i ispravi i najsitnije nedostatke na novom automobilu, kako bi on do kupca stigao u savršenom stanju. Ipak, u toj kompaniji nisu želeli da otkriju konkretne podatke o procentu vozila koja se vraćaju u pogon na korekciju. 

Za proizvođače automobila veoma je važno da se eventualne nepravilnosti na elementima vozila koje izrađuju otkriju u što ranijoj fazi, pre završne montaže, jer kada se utvrdi da nešto nije kako treba na gotovom proizvodu (automobilu), popravka ne samo da dovodi do dodatnih troškova, već odlaže isporuku naručenog automobila što utiče na (ne)zadovoljstvo kupca uslugom. 

Kao poređenje, Rojters navodi da u Tojoti kontrola kvaliteta vrati na doradu manje od 10% gotovih automobila. 

Bivši supervizor u Tesli kaže da i suviše automobila koji siđu sa proizvodne trake zahteva korekcije i da previše novca odlazi na popravke. Sa druge strane, iz kompanije tvrde da je većina nedostataka minorna i da se otklanja u roku od svega nekoliko minuta.

Fabrički problemi sa nepravilnostima na novom modelu automobila generalno nisu neuobičajni, ali činjenica da se oni javljaju u tolikom broju na već "uhodanim" modelima S i X stvara sliku kompanije koja se i dalje bori da savlada osnove proizvodnog procesa, citira Rojters Tesline radnike. 

Prema istom izvoru, nedostaci na gotovim Tesla automobilima kreću se od sitnijih, kao što su manje neravnine i ogrebotine na limariji, pa do krupnijih i složenijih, poput neispravnih sedišta. 

Među otkrivenim nepravilnostima su problemi sa zatvaranjem i dihtovanjem vrata, završnom obradom materijala, a na nekim vozilima su čak nedostajali pojedni delovi, objašnjava bivši supervizor i pita se kako je moguće da se dešava da na nekim tek izrađenim primercima Modela S i dalje prodire voda u kabinu, kada se taj automobil proizvodi od 2012. godine? 

Automobili sa najozbiljnijim nedostacima privremeno se nalaze na fabričkom parkingu, dok čekaju svoj red kako bi bili popravljeni, a Rojtersov izvor navodi da se povremeno dešavalo da je u krugu fabrike parkirano i preko 2.000 takvih vozila. Iz Tesle zvanično negiraju postojanje jednog takvog parkinga neispravnih automobila.

2020 © - Vesti online