Četvrtak 12.11.2009.
05:00
Vestionline

Pakistanske manekenke u inat Talibanima

Ofanziva pakistanske vlade protiv Talibana započeta sredinom oktobra nije više jedina vest koja dolazi iz ove islamske zemlje.

Na samo dva sata leta od ratne zone u Karačiju, održana je četverodnevna modna manifestacija “Fashion Pakistan Week“.

Događaj koji je potpuna suprotnost ratnoj svakodnevici dva puta je odlagan iz bezbednosnih razloga, ali je na kraju održan i to u luksuznom hotelu sa pet zvezdica, tik uz zgradu američkog konzulata. Modne revije nalikovale su onima koje se održavaju u zapadnom svetu, izuzev toga što im nisu prisustvovali kreatori i kupci iz drugih zemalja.

“Ko bi ovde i došao”, požalio se mladi dizajner Tabasum Mungal.

Treba spomenuti da pakistanski pamuk i svila spadaju među najkvalitetnije materijale na svetu, iako se većina pakistanske proizvodnje svodi na izradu jeftinih majica, na čemu nema velike zarade.

“Ovo je naš način otpora Talibanima”, izjavila je za AP Aješa Tami Hač, izvršna direktorka pakistanskog Fashion Weeka, objašnjavajući kako ne želi da modni biznis vredan osam milijardi evra godišnje zamre zbog oružanih sukoba i političkih nemira u zemlji.

Situaciju u Pakistanu prokomentarisala je i jedna od tamošnjih najpoznatijih manekenki Nadia Husain koja se, pripremajući se za izlazak na pistu, požalila kako stanje u njenoj zemlji nikad nije bilo gore. Naime, tekstilna industrija u Pakistanu stagnira zbog političke nestabilnosti, nasilja i stalnih nestašica struje.

2024 © - Vesti online