Četvrtak 07.12.2017.
22:25
Vestionline

Ovo je najređi dinosaurus ikada otkriven (VIDEO)

Printscreen/Nationalgeographic.com
Novotkriveni dinosaurus

Naučnici koji su identifikovali novopronađenu vrstu, koristili su rendgenske zrake kako bi bili sigurni da, skoro kompletan, skelet ne predstavlja samo gomilu nepovezanih kostiju. 

"Izgledao je kao vanzemaljac, kao gomila stvari koje bi možda mogle da se sastave zajedno", izjavio je Vinsent Fernandez, jedan od autora studije o novopronađenim ostacima "plivajućeg" dinosaurusa, za Njujork Tajms. 

Ta pretpostavka možda bi mogla i tako da se protumači, s obzirom da je 75 miliona godina star fosil, pronađen u Mongoliji, prethodno bio prodat na crnom tržištu, pre nego što je dospeo u ruke međunarodnog tima naučnika. 

Oni tvrde da je fosil autentičan i da je reč o tek drugom "plivajućem" dinosurusu ikada pronađenom, inače srodniku velocireptora (označenom kao Halszkaraptor escuilliei).

Životinja je imala kljun sličan guščijem i senzorne nerve kao krokodil, kojima se koristio da bi pratio kretanje u vodi. Kukasti zubi i dugački vrat pomagali su mu da lako lovi ribu neposredno ispod površine vode jezera i reka, kroz koju se kretao pomoću nožnih peraja. U tome su mu pomagali i dugački nožni prsti. 

Ovaj dinosaurus je jaja polagao na kopnu. Njegovo otkriće veoma je iznenađujuće za naučnike, s obzirom da svi njegovi aspekti još uvek treba da budu istraženi. 

"Čak i na dobro poznatim lokalitetima još uvek postoji mogućnost da nove životinje budu pronađene, što pokazuje njihovu neverovatnu raznovrsnost, koju nikada ranije nismo ni očekivali", zaključuje koautor studije Filip Kiri. 

Po završenom proučavanju, koje se odvija u Belgiji, fosil će biti vraćen u Mongoliju.

2024 © - Vesti online