Četvrtak 07.12.2017.
18:33
Ž. Marković - Vesti

Sloga položila "malu maturu"

- Naše društvo proslavlja 15. rođendan i nekako je na granici između dečjeg i uzrasta odrasle osobe, a ovaj koncert na svojevrstan način predstavlja "malu maturu". Sloga je osnovana 2002. godine, a trenutno ima više od 200 članova u folklornoj, sportskoj i pozorišnoj sekciji i u horu. Društvo deluje na teritoriji Vićence, Basana i Tori di Kvartezolo. Osnovni cilj nam je očuvanje srpske tradicije, kulture, jezika i pravoslavlja - izjavio je za "Vesti" Saša Kostić, sekretar Sloge, inače rodom iz Beograda.

Koncertu su prisustvovali i visoki zvaničnici: Nemanja Sekički, konzul Srbije u Trsta, Loreta Bađo počasni konzul Republike Srbije, Jakopo Bulgarini, potpredsednik Vićence, Don Đuzepe, predstavnik Katoličke crkve, otac Dalibor Đukić i drugi. Posle koncerta su svi otišli na druženje gde su zajedno sekli tortu i pevali rođendansku pesmu.

Plakete

Predsednik Sloge Dušan Aleksić je na kraju programa dodelio plakete potpredsedniku Vićence Jakopu Bulgariniju, konzulu Nemanji Sekičkom, počasnoj konzulki Loreti Bađo, komercijalisti Kjari Roseto, Saši Kostiću sekretaru društva, Goranu Nikoliću, koreografima Radoslavu Vukoviću i Darku Marjanoviću, ekonomu Jovanki Pekić i predstavnicima udruženja Kruna i Duga iz Arzinjana.

U klubu je najaktivnija folklorna sekcija, koja i okuplja najveći broj članova, podeljenih u četiri uzrasne grupe. Koreografi Radoslav Vučković Vuk, Darko i Stefan Marjanović nesebično odvajaju svoje dragoceno vreme kako bi vodili sve ansamble od škole folklora do veterana. Do ovog trenutka je postavljeno šest autorskih koreografija, a posle nastupa na festivalu u Veroni usledio je i poziv da naredne godine nastupe na festivalu folklora u San Remu.

Brojna druženja

KUD Sloga organizuje i brojna, tradicionalna druženja kao što su Dani Republike Srpske, Pasuljijada, Vidovdan, Dečje igre bez granica, a povod za još redovno okupljanje je i slava društva Spasovdan.

Druga po broju članova, ali ne i po važnosti je sportska sekcija koju čine seniori i veterani. Seniori su članovi srpske lige na teritoriji Vićence, dok su veterani na poslednjem turniru Skiju, u organizaciji Krune osvojili prvo mesto. Predstavnici sportske sekcije su Dragiša Živanović Dida i Saša Radosavljević.

Za 15 godina Sloga je učestvovala u nebrojenim humanitarnim akcijama, a samo u ovoj godini u čak sedam, od kojih je jedan bila prikupljanje sredstava za 58 bolesne dece s područja Kosova i Metohije. Društvo u ovoj oblasti ima izuzetnu saradnju sa humanitarnom organizacijom Srbi za Srbe i organizacijom Live onlus.

"Crna Trava" za Banjaluku

Od nedavno u repertoar je uvrštena i koreografija "Crna Trava", autora Dajane Kostić, sa kojom će ovaj klub se predstaviti na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, u Banjaluci naredne godine.





 

2024 © - Vesti online