Četvrtak 07.12.2017.
18:18
D. Pašić - Vesti

"Vesti" u Austriji: Protesti zbog budžeta

D. Pašić
Građani ispred pokrajinske Vlade Gornje Austrije

Zbog najave da će oko 17 miliona evra biti manje sredstava u 2018. godini za ministarstvo kulture, ispred zgrade pokrajinske vlade u Lincu je protestovalo oko 1.500 ljudi.

Uz radnike u kulturi, najviše će izgleda to osetiti i najugroženije kategorije stanovništva. Tako predsednik Socijademokratske partije Gornje Austrije Birgit Gerštorfer tvrdi da će umanjenjem troškova biti uskraćena izgradnja čak 400 stanova za osobe za posebnim potrebama na nivou pokrajine, koje su planirane do 2021. godine. Sa druge strane Volfgang Hatmansdorfer, zadužen za socijalna pitanja ispred Narodne stranke, tvrdi da je reč o čistim spekulacijama i da niko neće biti pogođen predlogom budžeta.

U raspravu se uključio i guverner Tomas Štelcer, takođe visoki zvaničnik narodnjaka, sa predlogom da se u sledeće tri godine, tačnije do 2021. godine, obezbede posebna sredstva za rešavanja socijalnih projekata.

Ostaje da se vidi šta će na kraju odlučiti poslanici u pokrajinskom Parlamentu, koji će se ovih dana upoznati sa detaljnim predloga budžeta, koji bi trebalo da se izglasa sledeće nedelje.
 

2024 © - Vesti online