Petak 08.12.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti

Krntije šminkaju za paradu

mod.gov.rs
Hvalisanje bez pokrića: Vučni voz

Lazanski navodi da je na ovaj način kopnena vojska dobila povećanu mobilnost, posebno kada je reč o potrebama mehanizovanih jedinica i inžinjerije, a pri tome je sve rezultat zajedničkog projekta Vojnotehničkog instituta i privatne firme Srboauto:

"U saradnji s Vojnotehničkim institutom iz Žarkova, koji je trust mozgova naše vrhunske vojne tehnike i tehnologije, tim stručnjaka iz Srboauta odlučio je da od starog napravi novo. U starim hangarima i na livadama kasarni pronađene su, u travi i korovu, čelične poluprikolice tipa gorica, stare 45 godina, nosivosti do 30 tona tereta."

Prikolice su pronađene na sporednim kolosecima, a zatim su kompletno obnovljene.

"Ugrađena im je potpuno nova električna, vazdušna i svetlosna instalacija, nove podesive prednje stope po visini, zadnje pomoćne stope, nove navozne dvodelne rampe, vitlo za navlačenje tereta izmešteno je sa zadnjeg na prednji deo šasije, kamion FAP 2026, koji je pogonski deo novog 'vučnog voza' s poluprikolicom NPP-320T, ima sada šasiju skraćenu za 735 mm", navodi Lazanski.

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića i ova "modernizacija" nije ništa drugo nego pokušaj da se od "ni od čega napravi ništa".

- Vojska Srbije je nedavno kupila nove vučne vozove, a ovu "modernizaciju" posmatram isključivo kroz jako čudne pokušaje pomoćnika ministra odbrane, Nenada Miloradovića, da "vrati život" kamionima FAP 2026, koji su zvanično prestali da se proizvode 1995. godine - kaže ironično Radić.

A. Čukič
Aleksandar Radić

On navodi da poslednje "čudo tehnike" - "vučni voz" ima ugrađen motor ovog kamiona, te da je to samo jedan od "smerova" u kome ide "modernizacija" starih FAP-ova 2026.

- Reč je vozilima koja su fabrički bila predviđena za vuču artiljerijskog oružja i prevoz tereta, a od septembra 2015. Miloradović kreće sa ličnom inicijativom da se FAP 2026 "revitalizuje" za potrebe protivvazdušne odbrane, kopnene vojske, a evo sada i inžinjerije. Na vojnom prikazu u Novom Sadu, oktobra prošle godine, tako smo videli novo vozilo PASAR 16 koje je odmah nazvano terminatorom naše protivvazdušne odbrane - tvrdi Radić.

Drugi put razvoja kamiona koji je prestao da se proizvodi davne 1995. godine je modernizacija već postojećeg ognja koji je nastao sedamdesetih prošlog veka.

- Na stari FAP 2026, stavljen je stari oganj i nešto nove elektronike, a onda je sve oklopljeno čelikom. To sredstvo je zvanično prvi put prikazano 9. maja ove godine u Nikincima, a prisutnima je objašnjeno da je domet sa 20, povećan na 40 kilometara zahvaljujući raketama koje Srbija već proizvodi - GRAD 122 mm. E sada, zbog čega treba oklop za oruđe koje je 40 kilometara udaljeno od prve neprijateljske linije, to niko ne zna, jer je osnovna ideja korišćenja kamiona FAP 2026 bila da čim se ispali projektil, oruđe prekrije ciradom i tako kamuflira. Ali, kako ne postoji kritički stav o svim ovim "modernizacijama", tako niko ne postavlja ni ovo, ali ni druga pitanja, već se hvalimo maketama i pravljenjem ni od čega - ništa - zaključuje Radić.

M. Karović
Miroslav Lazanski

Model iz bivše SFRJ

Miroslav Lazanski podseća da je domaća vojna industrija još u vreme JNA imala želje da ne zavisi od uvoza, uključujući i "vučne vozove" koji su se uglavnom kupovali iz bivšeg SSSR-a. Razvijen je "domaći vučni voz" koji je, tvrdi ovaj vojno-politički komentator, bio "tehnička senzacija".
"Kamion FAP 2832, s poluprikolicom nosivosti 45 tona, prvi put je javno prikazan na paradi povodom Dana pobede 9. maja 1985. Bilo je predviđeno da taj kamion bude i nosilac višecevnog raketnog sistema orkan, logističkog vozila za taj sistem, kao i za artiljerijski sistem nora-B. Raspad SFRJ sprečio je veću serijsku proizvodnju kamiona FAP 2832 i u verziji 'vučnog voza'. Godine su prolazile, sovjetski 'vučni vozovi' za prevoz tenkova i teške tehnike polako su starili i ostajali bez rezervnih delova, čime se automatski smanjivala i mobilnost kopnene vojske. Zato je u inostranstvu hitno nabavljeno nekoliko kamiona MAN sa poluprikolicama za prevoz tenkova, ali je ostala 'praznina' u vozilima za prevoz tehnike do 30 tona", objašnjava Lazanski.





 

2024 © - Vesti online