Sreda 06.12.2017.
23:28
Vestionline, Tanjug

Amerika usamljena: Većina zemalja protiv Trampove odluke

Tanjug/AP
Trampova odluka nije naišla na odobravanje zapadnih, ali ni islamskih zemalja

- Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države - navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.

I britanska premijerka Tereza Mej ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu, saopštio je danas portparol Mejove.

- Ne slažemo se sa odlukom SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.Verujemo da to ne pomaže miru u regionu - saopštio je portparol, prenosi AP.

Predstavnici međunarodne zajednici izrazili su u prvim reagovanjima posle odluke Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela, zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija u regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

- Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca - rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava "unilateralnu" Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona. 

- To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN - rekao je Makron novinarima u Alžiru.

Tramp je danas objavio da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela, ignorišući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

2024 © - Vesti online