Četvrtak 07.12.2017.
13:31
Vesti

Svetinje iz Jerusalima pohodile parohiju

Vesti
Tokom službe u hramu Svetog Jovana Krstitelja

Uz pojanje dečjeg hora, sestara iz manastira Talong i Kanbere, porodice Zbiljić, te pevnice slavljeničke parohije, kao i uz sasluženje protoprezvitera stavrofora Milana Zbiljića, Ilije Dragosavljevića iz Kanbere, Dušana Stefanova sa Gold Kosta i Ljupka Čubrilovića iz Dapta i protođakona Petra Mrakića, svetu liturgiju je služio vladika Siluan.

Tog jutra, mati igumanija Ana sa iskušenicom iz manastira Svetog velikomučenika Georgija iz svetog grada Jerusalima donela je na poklonjenje česticu Časnog krsta, mošti Svete Varvare, te mučenika vitlejemskih i hozevitskih.

Bogata trpeza

Sabirajući utiske, parohijani i vernici iz Vulongonga, Dapta, Kanbere i Sidneja, proveli su zajedno ugodno popodne, uživajući u bogatoj slavskoj trpezi koju su pripremile vredne sestre slavljenice. One, inače, iduće godine slave veliki jubilej - 50. godišnjicu delovanja i aktivnog rada, javio je "Vestima" prezviter Branko Bosančić.

Pred početak liturgije, četvoricu mladića iz parohije vladika je rukoproizveo u svešteni čin čteca, tj. čitača sveštenih pisama parohije u Vulongongu i tom prilikom im dodelio prigodne gramate. 

To su Ljubomir Krajnović (inače predsednik ove crkvene opštine), Dražen Košpenda, Petar Injac i Branislav Radmanović.

Domaćica nedeljne slave bila je gospođa Milena Premović sa porodicom.

Ona je sa predsednicom Kola, gospođom Sandrom Odak-Flanagan i preosveštenim vladikom Siluanom, prelomila slavski kolač.

Za domaćice naredne slave primile su se gospođe Katarina Marković i Smilja Dejanović.

S obzirom na svetinje koje su tog dana pohodile parohiju, vladika Siluan i igumanija Ana iz Jerusalima u porti hrama su zajednički, a u trajni spomen velike duhovne radosti, posadili drvo masline koje, po rečima episkopa, simbolizuje "izlivanje izobilne milosti Božje na ovo mesto i parohiju".

Nakon svete službe, u parohijskoj sali koja je bila mala da primi sve prisutne, dečji hor izveo je nekoliko prigodnih pesama u čast velikih svetinja hrišćanskog sveta i visokih gostiju.

2024 © - Vesti online