Sreda 06.12.2017.
14:39
aljazeera.net

Burno u Palestini: "Tri dana gneva" zbog Trampovog plana za Jerusalim

EPA/Nabil Mounzer
Palestinci ljuti zbog Trampovog poteza (Foto: Arhiva)

Zbog toga su palestinski lideri pozvali na tri dana gneva u znak protesta na odluku američkog lidera. Veliki broj Palestinaca bio je na ulicama grada Gaze. Nosili su transparente protiv Trampa, nekoliko sati pre njegove deklaracije kojom bi se i Američka ambasada izmestila iz Tel Aviva u Jerusalim.

Američki i svetski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koje bi takav čin izazvao. Trampovoj nameri opire se odeljenje za Bliski istok u Stejt departmentu, kao i brojni američki ambasadori u tom delu sveta verujući da će se zbog toga pogoršati bezbednosna situacija.

Američke obaveštajne procene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

Palestinske organizacije nazvale su Trampovu politiku "političkom ucenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu.

U zajedničkom saopštenju palestinske "nacionalne i islamske snage" najavile su proteste i pozvale svoj "narod u Izraelu i širom sveta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima s ciljem da izrazi opštenarodni gnev".

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalimu. Abas će nastaviti da poziva svetske čelnike da bi sprečio korak koji smatra neprihvatljivim.

2024 © - Vesti online