Četvrtak 07.12.2017.
08:26
Lj. Ivanović - Vesti

Trampov zet na optužnici?

EPA/Zach Gibson /Pool
Nevolje u Beloj kući: Džeredu Kušneru preti robija

Flin je progovorio, i premda je njegov iskaz još uvek tajna, on je nagodbu za ozbiljna krivična dela dobio samo zato što je dao korisne informacije o nekome iznad sebe.

A to je verovatno Džerod Kušner, Trampov zet, muž Ivanke Tramp, koji je vodio tastovu kampanju i bio njegov ključni savetnik u Beloj kući u prvoj godini mandata.

Ali njegova pozicija je ugrožena. Dan posle nagodbe Flina sa tužiocima, "Vašington post" i "Njujork tajms" objavljuju gotovo istovetan tekst u kojem iz 12 nezavisnih izvora konstatuje da je Kušner već skrajnut.

Nekad nije bilo sastanka na kojem Kušner nije sedeo uz tasta, a sad se gotovo ne viđa.

Flinova nagodba, naime, ukazuje na to da general nije radio po svojoj pameti u komunikaciji sa ruskim zvaničnicima, uključujući i ruskog ambasadora u Vašingtonu Sergejom Kisljakom.

Dokumenta pokazuju da je Flin imao naređenje da to radi, a mejnstrim mediji u SAD ukazuju da je upravo Kušner bio taj koji je izdao naređenje.

Takođe, Mulerova istraga se koncentriše posebno i na događaj iz maja ove godine, kada je Tramp naprasno otpustio direktora FBI Džima Komija, u čemu je opet Kušner igrao vrlo važnu ulogu.

Komi je otpušten upravo zato što je pokrenuo istragu protiv predsednika SAD, sumnjajući na direktne veze Trampa i saradnika sa Rusima u aferi hakovanja mejlova Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta.

Takođe, mediji podsećaju i da je Kušner pokušao prošle zime, pre ulaska Trampa u Belu kuću, a posle pobede na predsedničkim izborima, tražio od Kisljaka da se, ni manje ni više nego u ruskoj ambasadi, uspostavi sigurna tajna veza sa Kremljom.

Takođe, Kušner se tokom tranzicije od administracije Baraka Obame do Donalda Trampa sastao i sa čelnicima ruske VEB banke koja je pod američkim sankcijama.

To nije fer, a Hilari?

Predsednik SAD Donald Tramp stao je u odbranu svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina. On je rekao da nije fer što su mu uništili život, jer je slagao u izjavi za Federalni istražni biro, dok je Hilari Klinton lagala mnogo puta i ništa joj se nije desilo.

- Osećam se ružno zbog Flina. Hilari Klinton je 4. jula otišla u FBI. Nije bila ni pod zakletvom. To je najneverovatnija stvar koju je iko ikad video. Lagala je mnogo puta i ništa joj se nije dogodilo. Flin je slagao i uništili su njegov život. Baš nije fer - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

2024 © - Vesti online