Sreda 06.12.2017.
19:11
N. Jokić - Vesti

Uskraćeno pravo na abortus

EPA/Stephanie Lecocq
Protesti aktivistkinja: Moje telo - moj izbor

- U Evropi je ponovo ugroženo zdravlje žena i njihova seksualna i reproduktivna prava - upozorava Mužnieks i poručuje da države moraju da omoguće da žene "same donose odluke o svojim životima".

Upotreba modernih kontraceptivnih sredstava u nekim zemljama Evrope, kao što su Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina i Jermenija, među najnižima je u svetu, stoji u izveštaju. 

- Sudovi u Hrvatskoj, Portugalu i Slovačkoj odbacili su peticije kojima se osporava ustavno pravo žena na pobačaj - navodi ombudsman.

Mužnieks u izveštaju upozorava da su Jermenija, Gruzija, Makedonija, Rusija i Slovačka nedavno usvojile "mere kojima se pooštravaju uslovi za dozvolu prekida trudnoće".

Podseća se da je Poljska, u kojoj su na vlasti ultrakonzervativci i ultrakatolici, donela novi zakon po kome žena nema slobodan pristup takozvanoj hitnoj kontracepciji.

Pored Poljske, u izveštaju se kritički navode slučajevi zakonodavstva u Severnoj Irskoj, Irskoj, Andori, Lihtenštajnu, Malti, Monaku i San Marinu u kojima je prekid trudnoće moguć samo u slučajevima kad je žena silovana ili joj trudnoća dovodi život u opasnost.

U većini slučajeva u ovim zemljama ženama koje prekinu trudnoću preti zatvorska kazna, a u Severnoj Irskoj čak doživotna kazna. U Italiji sedam od deset lekara odbijaju da dozvole prekid trudnoće, dok u Turskoj žena za to mora da dobije dozvolu svog muža.

- Države su odgovorne i moraju da obezbede mogućnost ženama da donose odluku same - poručuje izveštaj.

Vladike i oružje

Ombudsmanov izveštaj Savetu Evrope nikoga nije previše začudio s obzirom na kampanju koju različite verske zajednice vode poslednjih godina uz pomoć krajnje desnih i konzervativnih političkih grupacija i partija. Pri tom kao zaliveni ćute kada je reč o prodaji oružja u njihovim državama. Ruske vladike i patrijarh na primer rado se slikaju dok blagosiljaju raketne sisteme i atomske podmornice.

2024 © - Vesti online