Četvrtak 07.12.2017.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti

Irci ruše Terezin Bregzit

EPA/Julien Warnand
Uzalud se dogovarali: Tereza Meji Žan Klod Junker

Mejovoj je isticao poslednji rok da definiše u pregovorima sudbinu Severne Irske.

Naime, po izlasku iz EU, granica između Severne i Republike Irske bi postala čvrsta, što je za Irce sa obe strane granice neprihvatljivo.

Na tome je Republika Irska istrajala, uz podršku ostatka EU.

- Za nas je apsolutno nemoguće da dopustimo da pregovori odu u drugu fazu kad nemamo apsolutnu, konkretnu obavezu britanske vlade da neće biti tvrde granice na irskom ostrvu - rekla je Helen Mekente, irska ministarka za Evropu, pozivajući se na sporazum postignut na Veliki petak 1998, kojim je ukinuta fizička granica te omogućeno slobodno kretanje ljudi i robe.

Odmah nakon objave da je Britanija popustila oko Severne Irske javili su se i Škotska, Vels i London te poručili da i oni žele takav režim, dok je severnoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), s kojom je Mej u koaliciji i koja joj je pretila vetom zazirući od bilo kakvog približavanja Republici Irskoj, poručila da insistiraju na istim pravilima za Severnu Irsku kao i za ostatak Britanije.

Kratkotrajna radost

Kako je javio "Fajnenšel tajms", prema podacima o sporazumu za Severnu Irsku prihvaćena je nakratko sledeća formulacija: Severna Irska će sačuvati "regulatorno ujednačavanje" s Republikom Irskom.
To bi značilo da ne bi bilo tvrde granice između Dablina i Belfasta, a Severna Irska ostaje deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Konzervativna vlada Tereze Mej inače zavisi od podrške irskog unionističkog DUP-a koji, pak, ne želi da Severna Irska ima bilo kakav evropskiji status od ostatka ostrva.

Predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru i premijerki Mej nije ostalo ništa drugo osim da objave da su pregovori propali. Poletela je Mejova odmah u Belfast da se ubeđuje s čelnicima DUP-a u nadi da će ih umoliti da ipak pristanu na liberalniji sistem za Severnu Irsku.

Ali, tu je nastupio još jedan problem jer su Škotska i Engleska rekle da bi mogle da zatraže isti status kao Severna Irska, čime se, u stvari, potpuno obesmišljava Bregzit.

Za Mejovu su ostala tri teška pitanja. Prvo, cena razvoda sa EU koja je dosad već narasla na 50 milijardi funti.

A puni ceh bi Britancima mogao da bude isporučen na samitu EU 14. i 15. decembra.

Drugo, ono što je za Britaniju najvažnije, nema još ni naznaka da je na vidiku trgovinski sporazum.

 

2024 © - Vesti online