Četvrtak 07.12.2017.
03:30
mondo.rs, Vestionline

Narandžaste, bele, žute... bundeve: Koja je za šta?

pixabay.com
Bundeva - zimski čuvar zdravlja

Ibica

Potiče iz Španije, okrugla je i ima blago rebrastu koru. Iako je pomalo suvo, žuto-narandžasto meso ove sorte je jestivo, slatko i vrlo ukusno. Prosečna teži joj je od 2,5 do 3,5 kg.

Najčešće se priprema tako da se peče u rerni i jede kao kao samostalan obrok. Možete da joj dodate malo cimeta, na primer.

Baternat

Potiče iz Severne Amerike, ima izdužen, kruškolik oblika, a teška je oko 2 kg. Žućkasta kora ove bundeve je tanka, zbog čega se lako guli, iako guljenje nije potrebno, budući da je i kora jestiva.

Njeno tamno narandžasto meso je slatko i kremasto, pa je pogodno za pripremu kolača, pita, štrudli, pekmeza, marmelada, džemova, kompota, ali i za čorbu i pire.

Može se peći na žaru ili ispržiti na malo ulja. Rok trajanja joj je godinu dana, a kažu da što duže stoji to joj je ukus slađi.

Ova vrsta bundeve ima dosta vitamina A i C, minerala, kalcijuma, gvožđa. Sadrži i omega 3 masti, ugljenehidrate i vlakna, piše "Alternativa za vas".

Prinčeva kruna

Prepoznatljiva je po svojoj pomalo neuobičnoj srebrenasto sivoj boji kore, a važi za jednu od najboljih za razna jela. Ima debelo, slatko i sočno meso narandžaste boje, kestenjast ukus.

Osim pečena, može se jesti i u vidu čorbe, pohovana, na roštilju, kao puding, u pitama i kolačima, kompotima.

Sadrži velike količine pektina koji pospešuje eliminaciju toksina iz organizma, podstiče izlučivanje mokraće, pospešuje rad bubrega i pomaže u očuvanju zdravlja srca.

Hokaido

Poreklom je iz Japana, ima debelu i tvrdu koru crvene ili narandžaste boje, a ne može da bude teža od 2 kg. Ovu sortu odlikuje sladak, izuzetno aromatičan, pomalo kestenjast ukus.

Koristi se podednako u pripremi slatkih i slanih jela. Održiva je nekoliko meseci, a što je starija to je ukusnija. Takođe, tokom stajanja i količina hranljivih sastojaka u njoj je veća.

Kaboča

Potiče iz Azije, tačnije iz Kambodže. Veličina joj varira od veličine pomorandže do odbojkaške lopte. Meso ove sorte je pomalo suvo, ali ukusno, a  blagi okus i miris asociraju na lubenicu. Kora joj je zelene boje, jestiva je i tanka, zbog čega se vrlo lako guli, ako je to potrebno.

Obiluje beta karotenom, gvožđem, vitaminom C i kalijumom, sadrži i velike količine pektina. Ova bundeva se smatra superhranom jer doprinosi boljem varenju, olakšava izbacivanje mokraće, pospešuje rad bubrega, srca, pomaže kod bubrežnih i kamenaca u žuči, hroničnog hepatitisa, ciroze jetre, kod problema sa srcem i gušteračom.

Može se u koristiti kao i svaka druga bundeva - peći, kuvati, pripremati na roštilju, a mnogi je koriste kao zamenu za krompir, a njene semenke kao zamenu za orahe.

Mošus

Pomalo neobičnih, ali atraktivne bundeve potiču iz Francuske. U proseku mogu biti teške od 3 do 7 kg. Pljosnatog su oblika i imaju duboka rebrasta udubljenja. Kora im je glatka, a boja zrelih plodova varira od tamno narandžaste do blago smeđe. Meso je tamno narandžasto i ima vrlo fin ukus.

Dovoljno je da ih samo ispečete u rerni, ali se odlično slažu i sa testeninama.

Turban

Ovo je jestiva sorta bundeve, ali se zbog svog atraktivnog izgleda često koristi u dekorativne svrhe.  Tanku, ali tvrdu koru ove bundeve krasi paleta žute, narandžaste, crvene i zelene boje. Meso joj je žuto narandžasto, slatko, čvrsto, pomalo zrnasto. Pogodna je za pečenje i kuvanje, ali kada se termički obradi ima penastu strukturu.

Žir

Prepoznatljiva je po uzdužnim prugama, meso joj je žuto narandžastte boje, slatkog ukusa, glatke teksture. Može se jesti samostalno, ispečena u rerni, ali i za čorbe, pite, kao salata...

2024 © - Vesti online