Utorak 05.12.2017.
20:11
N. Jokić - Vesti

Korzika putem Katalonije?

EPA
Traži pregovore s Parizom: Žan-Gij Talamoni

- Ovo je navala demokratije - izjavio je Simeoni novinarima dodajući da želi da "Pariz konačno otvori pregovore o dijalogu."

Pregovore? Ova reč neodoljivo podseća na zaplet između Katalonije u susednoj Španiji i centralnih vlasti u Madridu. Lideri pobedničke koalicije (Pe a Korzika i Korzika libera) zato sada, između dva kruga glasanja, pokušavaju na sve načine da umire javnost i pokažu kako je svaka sličnost između Katalonije i Korzike slučajna.

Teško je međutim ne primetiti dvosmislenost u izjavama Simeonija kao na primer kada kaže: "Pitanje nezavisnosti nije za danas. Mi želimo status autonomije." Da bi opravdao svoju koaliciju sa tvrdim separatistima Talamonija on je ocenio da "separatisti danas deluju u demokratskom okviru i kažu da su Korzikanci ti koji će odlučiti".

Makronova poruka

Predsednik Makron nedavno je posredno poslao poruku Korzici izjavivši da "nikakvih pregovora između Katalonije i Madrida ne može da bude jer bi to značilo da pregovaraju na ravnoj nozi kao jednak s jednakim, država sa državom". Makron je tada dodao da bi takav stav zauzeo i da je Francuska u pitanju.

- Ako Korzikanci ne žele nezavisnost, nje neće biti - rekao je Simeoni.

Šta sve ovo znači? - pitali su se juče francuski analitičari. Odgovor na to dao je radikalniji lider koalicije - separatista Žan Gij Talamoni rekavši da traži od predsednika republike da "prestane sa političkom ravnodušnošću i negiranjem demokratije". Talamoni je ocenio da je danas samo manjina Korzikanaca za nezavisnost.

- Pripremamo se za naredni period koji može da bude nezavisnost za 10 ili 15 godina - rekao je on. Talamonijeva izborna lista Pe a Korzika u svom programu kao cilj označava proglašenje "pune autonomije" na sledećim izborima 2021. godine. To podrazumeva da bi Korzika dobila progresivno veću zakonodavnu, kao i vlast u domenu poreske politike u roku od 10 godina.

2024 © - Vesti online