Utorak 05.12.2017.
12:22
Jutarnji list, Vestionline

"Jutarnji" imao uvid u poverljivi dokument: Kad će Srbija u EU i šta sve mora da ispuni?

youtube.com/Politicarenje 011
Ako ispuni sve što treba, Srbija bi do 2025. mogla da uđe u EU

Kako piše taj hrvatski list, EU će kao uslov postaviti rešavanje otvorenih pitanja o granicama između Hrvatske i Srbije, ali i Hrvatske i Crne Gore. Ta pitanja bi trebalo da se reše, kako navodi "Jutarnji" do 2023. i ona su uslov da Crna Gora i Srbija dotada zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025.

Za Srbiju je važna i poruka da će morati da reši odnose s Kosovom putem pravno obvezujućeg dokumenta, za koji se u ovom dokumentu kaže da je ključan za stabilnost cele regije i evropsku perspektivu.

U dokumentu su navedeni indikativni koraci za dovršetak članstva Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine. Naime, do kraja 2019. godine te bi države trebalo da budu fokusirane na ispunjenje prelaznih mera iz područja vladavine prava.

Srbija ih ima čak 50, a pošto se potvrdi njihovo ispunjenje, EU će da odredi mere za zatvaranje tog poglavlja. Osim toga, do kraja te godine Srbija mora da ispuni i prelazne mere iz poglavlja 35 koje, iako se zove formalno "ostala pitanja", sadrži uslov sveobuhvatne normalizacije odnosa s Kosovom.

- Srbija i Kosovo najkasnije do ovog roka moraju da postignu sveobuhvatno normalizaciju odnosa koja bi otvorila put za daljnji napredak Kosova na putu prema Evropskim integracijama - stoji u nacrtu uz napomenu da to treba da se osveži kad se objasni vremenski okvir za dijalog.

BiH bi do 2019. godine trebalo da dobije status kandidata, naravno, ako do tada dovrši postupak slanja odgovora iz upitnika i Komisija završi svoj deo posla. Albanija će, ako ispuni uslove, i Makedonija ako reši pitanje imena s Grčkom, te 2019. godine imati zamah u pregovorima o članstvu.

Pomenuti dokument zapravo je strategija Evropske komisije nazvana "Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan", u kojoj se navodi da EU ne želi da uveze granične sporove između država regiona. 

Ovaj nacrt u koji je "Jutarnji list" imao uvid, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da se usvoji i objavi u februaru sledeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsednik EK Žan Klod Junker.

2024 © - Vesti online