Utorak 05.12.2017.
13:13
www.dw.com

Predsedništvo BiH stiže u Beograd: Da li će se crtati granice?

A. Čukić
Ivanić, Čović, Izetbegović i Vučić (Foto: Arhiva)

Optužbe o "cepanju BiH"

Politički analitičar iz Sarajeva Adnan Huskić veruje da su takve posete neophodne kako bi se smanjile političke tenzije nakon izricanja haške presude Ratku Mladiću i reakcija u Srbiji na netačno prenesene navode iz intervjua koji je Bakir Izetbegović dao za Dojče vele.

- Da li će pri tom biti napretka u rešavanju konkretnih pitanja, uključujući i granična, u velikoj meri zavisi i od toga kakva će se atmosfera nametnuti. Ne verujem da će članovi Predsedništva BiH i zvaničnici Srbije sedeti nad mapama i iscrtavati granice oko Bajine Bašte. To je stvar tehničkih pregovora na nivoima stručnih komisija, ali nisam siguran u kojoj je fazi taj tehnički deo posla. Koliko je meni poznato, to još nije rešeno - kaže Huskić za Dojče vele.

Poseta Beogradu prilika je za rešavanje mnogih praktičnih pitanja, ali članovi Predsedništva BiH u glavni grad Srbije dolaze bez usaglašenih stavova. To je rezultat složenih političkih odnosa u BiH. Analitičari podsećaju da pojedini srpski predstavnici u institucijama BiH radije zastupaju interese Srbije nego sopstvene zemlje. Problematični su i odnosi između bošnjačkih i hrvatskih predstavnika, ukazuje politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić:

"Izetbegović i Čović uopšte ne razgovaraju"

- U prilog tome govori barem nekoliko detalja. Prvi je vezan za fotografiju s obeležavanja Dana oružanih snaga BiH od pre koji dan, iz koje je evidentno da Izetbegović i Čović uopšte ne razgovaraju. Drugi je u vezi s činjenicom da Ivanić, poput Milorada Dodika i drugih iz političkog establišmenta Republike Srpske, zapravo istupaju kao advokati Srbije. Na kraju, šta očekivati od trojca koji funkcioniše kao rogovi u vreći - kaže Kukić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio kako očekuje da će pitanje granice između Srbije i BiH biti rešeno do kraja godine. Predsedavajući Predsedništvu BiH Dragan Čović boravio je nedavno u Beogradu, a pojedini mediji objavili su da je postignut dogovor o granicama prema kojem bi opština Rudo ili njeni delovi pripali Srbiji.

Nije saopšteno kakve bi ustupke Srbija učinila BiH, ali su nakon razgovora Vučić-Čović usledile optužbe o "cepanju BiH", dok se Čoviću prigovaralo da nema legitimitet da pregovara o granicama.

2024 © - Vesti online