Utorak 05.12.2017.
11:26
Danas

Janjić: "Sad će se videti za koga Beli Preletačević u stvari radi"

V. Maksimović
Luka Maksimović kao Ljubiša Beli Preletačević

"Nema šanse da ponovi rezultat iz aprila"

Luka Maksimović je juče za jedan beogradski list izjavio da se Beli na neko vreme povukao i da je na njemu da odluči hoće li nastaviti da se bavi politikom ili će to prepustiti Luki. On je tom prilikom ocenio da u Srbiji više definitivno nema mesta za satiru, i da je došao trenutak da se sve uozbilji.

Podsetimo, kao Beli Preletačević, Maksimović je na predsedničkim izborima u aprilu osvojio 344.000 glasova, i bio trećeplasirani iza Aleksandara Vučića i Saše Jankovića. Sadašnju Maksimovićevu najavu da će nastupiti na beogradskim izborima (s obzirom da je iz Mladenovca, što je opština koja formacijski pripada Beogradu) pod svojim imenom, analitičari uglavnom ocenjuju kao okretanje novoj nepotrošenoj priči.

Analitičar Dušan Janjić kaže da će biti interesantno videti, sada i formalno, za koga u stvari Luka Maksimović radi. On ocenjuje da potez Maksimovića znači da je došao kraj jednom projektu, i da je i on sam svestan da je priča o Belom Preletačeviću već prodata i da više ne pije vodu.

- Maksimovićeva odluka me uopšte ne čudi, jer je došlo vreme da obavi isti onaj posao koji je obavio na predsedničkim izborima, ali sada pod drugim imenom. Takođe, ovaj put neće moći neko drugi da mu skuplja potpise. Maksimović je tu da nekome pomogne i da onom drugom odmogne, ali zato služe izbori - smatra Janjić.

Đorđe Vukadinović ocenjuje da Maksimović, pod kojim god imenom da izađe na predstojeće izbore, neće moći da ponovi rezultat koji je ostvario na predsedničkim. On navodi da su se slični "parapolitički" fenomeni poslednjih godina javljali širom Evrope, pa i u regionu, ti a se pokazalo da oni imaju vrlo ograničen rok trajanja.

- Ti takozvani "protestni pokreti" služe da za kratko vreme mobilišu biračko telo koje je nezadovoljno trenutnom ponudom na političkoj sceni jedne države. Međutim, takvi fenomeni su prilično jednokratni, tako da Maksimović ni u kom slučaju ne bi mogao da ponovi uspeh koji je ostvario na predsedničkim izborima, ni kao Luka ni kao Beli - naglašava Vukadinović.

2020 © - Vesti online