Ponedeljak 04.12.2017.
16:31
Vestionline, Tanjug

"Sporazum o demarkaciji sa CG nije povoljan za Prištinu"

M. Karović
Priština "na udaru"

List napominje da se očekuje da sa izveštajem te komisije danas bude upoznata i kosovska vlada, a predsednik Špejtin Bullići kaže da je rad komisije bio fokusiran samo na procenu aktuelne verzije sporazuma.

- Verujemo da će dokumenti priloženi izveštaju i analiza dokazati da sporazum od 25. avgusta 2015. nije u korist Kosova - kaže Bullići.

Demarkacija sa Crnom Gorom i potpisani sporazum u Beču za Prištinu je neprihvatljiv od samog početka, a protivila mu se tadašnja opozicija koju je činila i stranka aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova.

Svaki put kada je parlament trebalo da ratifikuje pomenuti sporazum neko iz opozicije bi aktivirao suzavac i sednice bi bile prekidane.

Haradinaj smatra da aktuelni sporazum teba poništiti.

- Tada i sada opozicioni pokret Samoopredeljenje ostaće suprotstavljen sporazumu o demarkaciji - piše prištinski Zeri.

Poslanik Samoopredeljenja Redžep Selimi rekao je za taj list da se stranka i dalje protivi aktuelnom sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ali je isključio ubuduće upotrebu suzavca kao način suprotstavljanja u parlamentu.

- Mi smo sofisticirali naša sredstva i sada imamo 32 poslanika u poređenju sa 16 u prethodnom mandatu - rekao je Selimi i dodao da će oni biti protiv, te da je to dovoljno da ni aktuelni, a ni izmenji sporazum ne budu prihvaćeni.

S druge strane, za zvaničnu Podgoricu demarkacija sa Prištinom je završena stvar, prenosi portal CdM.

Da sporazum o demarkaciji Prištine sa Crnom Gorom nema grešaka, stav je i Ambasade SAD u Prištini i Evropske unije, a na što hitnijoj ratifikaciji u kosovskom parlamentu insistira i predsednik Hašim Tači.

- Komisija jednoglasno konstatuje da granična linija koja je utvrđena sporazumom od 26. avgusta 2015. godine nije u saglasnosti sa administrativnom graničnom linijom bivše SAP Kosova - navedeno je u izveštaju, prenosi CdM.

Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije.

Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

U Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ostaju pri stavu da je demarkacija granice završena i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.

Crna Gora je sa Prištinom potpisala ugovor koji je crnogorski parlament ratifikovao kako to nalažu običaji i pravila međunarodnog prava i dobri odnosi među zemljama.

Inače, ratifikacija Sporazuma o demarkacji koji su predstavnici Prištine i Podgorice potpisali u leto 2015. u Beču je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.
 

2024 © - Vesti online