Ponedeljak 04.12.2017.
14:44
Vestionline

Hrvati dele radne dozvole i već izazivaju buru

pixabay.com
Hrvatskoj potrebni radnici u turizmu

Predlog je da se u oblasti turizma izda 1.860, što je izazvalo bunt sindikata, koji upozoravaju da na biroima čeka 180.000 nezaposlenih. Ministarstvo turizma traži i veću kvotu dozvola za strance - najmanje 5.500. U Ministarstvu smatraju da nije u redu što je za poslove u građevinarstvu predviđeno čak 12.000 dozvola za strance.

S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će Hrvatskoj za iduću turističku godinu biti potrebno do 15.000 novih radnika u turizmu, Ministarstvo smatra da broj dozvola za strance mora biti veći. Kako navode hrvatski listovi, stotinak radnika nedostajalo je prošle sezone samo u "Jadranka hotelima" na Lošinju.

Međutim, sindikati nisu saglasni sa tolikim uvozom radne snage, dok, istovremeno, na Zavodu za zapošljavanje ima 180.000 onih koji traže posao.

Oni upozoravaju da nije reč o zanimanjima za koja se traži visoko obrazovanje, već su to pretežno poslovi sobarice i spremačice, kao i pomoćnog kuhinjskog osoblja, pa tim više čudi namera da se uvodi takva radna snaga. Zato sindikalci tvrde da Vlada Hrvatske "pogoduje kapitalu, na štetu građana".

Kada se posmatraju bilansi poslovanja hotelijera od 2012. godine do danas, vidi se da su to kompanije koje ostvaruju od tridesetak do 650 miliona kuna (oko 86,2 miliona evra) čiste dobiti. Prema tome, ima mnogo prostora za povećanje plata radnicima, i postoje odlični uslovi za izgradnju adekvatnog smeštaja za sezonsku radnu snagu, navode iz sindikata.

2024 © - Vesti online