Ponedeljak 04.12.2017.
11:31
b92.net, Vestionline

Ekonomisti SAD: "Prepakivanje" će uzeti danak

pixabay
Ekonomija SAD bi mogla biti "na tapetu"

Istraživanje Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE) pokazalo je da analitičari očekuju da će promene poreskog zakona doprineti sa 0,2 procentna poena američkom privrednom rastu, što je manje od očekivanja koja su imali u prethodnom istraživanju NABE u septembru, prenosi agencija AP. 

Istraživanje je sprovedeno od 6. do 15. novembra, pre nego što je Senat u subotu usvojio veliku poresku reformu. 

Od ukupno 51 panelista, njih 46 odsto veruje da će ponovno pregovaranje o NAFTA sporazumu bar na neki način naškoditi američkoj ekonomiji, što je znatno više u odnosu na septembarski izveštaj kada je takav stav imalo 27 odsto isptanika.

NAFTA sporazum je, kako navodi američka novinska agencija, doprineo ekspanziji trgovine između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade, ali predsednik Donald Tramp taj trgovinski pakt naziva katastrofalnim "ubicom radnih mesta" i traži bolji dogovor. 

Pregovori o prepravljanju NAFTA počeli su u avgustu, ali su ih zamrzli zahtevi SAD, među kojima su i insistiranje na tome da novi sporazum obezbedi smanjenje američkog trgovinskog deficita i da garantuje veće prebacivanje proizvodnje automobila u Ameriku. 

Ekonomisti NABE očekuju da će američka ekonomija ove godine zabeležiti rast od 2,2 odsto, a dogodine od 2,5 odsto.

Procenjuju da će nezaposlenost u prvom polugodištu 2018. godine ostati na oktobarskom nivou od 4,1 odsto, i da će zatim u drugoj polovini godine skliznuti na 4,0 procenta. 

Prema njihovim predviđanjima, inflacija će u narednoj godini ostati ispod ciljane stope Federalnih rezervi od 2,0 odsto.

Takođe očekuju da će Fed, koji je ove godine već dva puta povećao kamatne stope, to učiniti i u decembru, i da će odobriti još tri povećanja kamata u 2018. godini.

2024 © - Vesti online