Ponedeljak 04.12.2017.
09:11
Vestionline, Dojče vele

"Srbija ne mora da kaže, samo da prihvati da je Kosovo nezavisno"

EPA//Valdrin Xhemaj
Bedžet Pacoli

On je izneo tvrdnju da je "realnost da Srbija može da utiče na region", da Kosovo ima "dugu granicu sa Srbijom" i da u Prištini žele da imaju "dobre odnose sa Srbijom".

U intervjuu vođenom na srpskom jeziku, Pacoli je, na direktno pitanje da li zaista očekuje da će Srbija "jednog dana" priznati nezavisnost Kosova, odgovorio: "Uvek sam govorio da oni ne moraju to reći, ali neka postupe tako".

"Dačić i Vučić su bili ljubazni"

DW navodi da je on istakao da "jako puno veruje" u mogućnost normalizacije odnosa, tvrdeći da kosovska strana već nekoliko meseci ne reaguje na "takozvane provokacije" i da je srpskim političarima dozvoljen neometan dolazak na Kosovo.

Pacoli je kazao da je poslednji put u Beogradu bio 1998. godine kada se sastajao i sa Slobodanom Miloševićem.

Na pitanje kada bi mogla da usledi nova poseta, on je rekao da se već kratko sretao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

- Nemam ništa protiv njih, imali smo kratke sastanke, oni su bili ljubazni. Nadam se da će takvih sastanaka biti sve više. Da li ću posetiti Beograd, zavisi od dobre volje i Kosovara i Beograda - tvrdi Pacoli.

"Neće biti podele Kosova"

Upitan o mogućoj podeli Kosova, Pacoli se pozvao na Ahtisarijev plan gde je precizirano da ne može biti podele Kosova niti pripajanja drugim državama.

- Vreme kada su se menjale granice je već završeno - rekao je Pacoli.

DW navodi da on nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije.

- Kosovo će imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, pogotovo sa Albanijom. Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi bez prepreka. Svi smo upravljeni prema Evropi i znamo da jednog dana granice neće imati smisla - kazao je Pacoli.

On je, pored toga, odbio da odgovori na pitanje novinara DW o kritikama da plaća priznanja nezavisnosti Kosova, pogotovo malim i siromašnim državama.

- Ja ne bih odgovorio na to pitanje jer mi malo izgleda banalno - kazao je Pacoli.

DW navodi da je Pacoli, u vezi problema Prištine da pet članica EU ne priznaje nezavisnost, naveo da "Kosovo nije krivo za ono što se dešava u Španiji niti za probleme koje imaju druge države koje nisu priznale Kosovo".

"Ubedićemo Rusiju da prizna Kosovo"

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Pacoli je rekao da je Kosovo mala zemlja koja mora imati prijatelje svuda.

- Mi ne biramo blokove, istočne ili zapadne. Treba nam otvoreni horizont. Mi smo moderna zemlja i hoćemo da moderno živimo u modernom svetu gde se kreću ljudi, ideje, kapital i roba. To hoćemo za Kosovo svuda, a u tom pogledu i sa Rusijom. Mi ništa nemamo protiv Rusije, to je država koju cenimo i mi ćemo se postarati da imamo dobre odnose - naveo je Pacoli.

Na opasku DW da se Rusija oštro protivi nezavisnosti Kosova, Pacoli je odgovorio da je "to politika".

- Naša je stvar da ubedimo Rusiju da nisu u pravu, da i imamo pravo da živimo ovde, imamo prijatelje i budemo nezavisna država - kazao je Pacoli.

2024 © - Vesti online