Ponedeljak 04.12.2017.
08:10
S. Đurić - Vesti

Podvig je snimiti film u Srbiji

V. Sekulić
Brani svoj lik: Miloš Biković

- Miloš i ja smo skoro dve godine pregovarali o filmu, uz veliku borbu i entuzijazam uspeli smo da realizujemo snimanje "Južnog vetra". Za mene ovaj film ima posebno značenje zato što ima jedan mali predznak podviga da se održi kinematografija kod nas i vrati publika u bioskopske sale. Mislim da će ovo biti film koji će sa uživanjem gledati sve generacije više puta - kaže Biković, koji je za potrebe lika koji igra uradio privremene tetovaže.

Odbio "Vikinge"

Zbog brojnih uloga i obaveza Biković je morao da odbije ulogu u popularnoj seriji "Vikinzi".
- Dobio sam ponudu da budem deo ove serije, ali sam zbog brojnih obaveza i termina morao da odbijem ulogu - kazao je Biković, koji ima agenciju koja je za evropsko tržište radila kasting za "Vikinge".

- Lik koji tumačim je negativac iz percepcije publike. Po šablonu, za ovog navijam, sa ovim se poistovećujem. Društveno prihvaćeni moral i sistem vrednosti kvalifikuju ljude na takav način. U glumačkoj percepciji ne postoji pozitivac i negativac, već uloga koju treba savladati, koja postaje deo glumca i on je brani svim silama. Pristup je isti, ali je za glumca lakše kada igra negativca jer raspolaže privlačnim kontradiktornostima koje ugrađuje u lik. Postoje tu nepomirljivi paradoksi koje glumci sa više žara ožive nego što je to slučaj s pozitivcima koje je dosadno igrati - ističe Biković. On nema dilemu da je u Srbiji danas teško snimiti film.

- Tek kada smo došli do početka snimanja, počeli smo da se borimo za kvalitet filma. Reditelj je uložio mnogo snage da uopšte dobijemo šansu da snimimo taj film. Veliki podvig je vratiti ljude u bioskope, posebno u današnje vreme. U Rusiji se snima mnogo više nego kod nas, pa se srpska i ruska kinematografija po tom pitanju ne mogu uporediti. Mnogo mi je pomoglo to što sam dosta snimao i radio u inostranstvu, jer su me Rusi videli na potpuno drugačiji način. To što sam bio u određenoj fioci dobrih momaka na filmu dogodilo se jer producenti nisu želeli da rizikuju. Svaki glumac priželjkuje i sanja da igra različite uloge, ali je pitanje koliko je to realno kada vlada statistika s bioskopskih blagajni.

V. Sekulić
Uvereni u uspeh: Ekipa filma "Južni vetar"

Poruka mladima

"Južni vetar" je specifičan film, koji će kako veruju autori, pokupiti simpatije publike i napraviti ozbiljan pomak u ovoj oblasti umetnosti.
- Ovaj scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući '90-ih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo. Bio sam okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja. Scenario je posvećen mojim preminulim drugovima i drugaricama, a moj junak govori u njihovo ime - kazao je reditelj Miloš Avramović, povodom završetka snimanja filma čija premijera se očekuje krajem februara sledeće godine.
Osim Bikovića u filmu igraju i Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miloš Timotijevvić, Jovana Stojiljković, Aleksandar Berček, Srđan - Žika Todorović, Bogdan Diklić i drugi.

 

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online