Nedelja 03.12.2017.
19:19
T. H. J. - Vesti

Srce nam je uz Srbiju

Posle himne koju su zajedno sa đacima dopunske škole pevali i svi prisutni gosti, proslavu je otvorila Jelena Mitrović, profesor u dopunskoj školu u Bernu.

- Prva odeljenja tada jugoslovenske dopunske škole počela su da rade pre 45 godina u Bernu i Badenu. Posle toga otvarala su se nova, tako da danas izvodimo nastavu u stotinak odeljenja, koju posećuje već četvrta generacija naših sunarodnika. Oni se bore da sačuvaju svoj jezik i tradiciju kao zlatnu jabuku. U ovim Alpima, daleko od otadžbine čuvamo maternji jezik i nastojaćemo da tako bude sve dok nas bude. Kao što reče veliki Stefan Nemanja svojim sinovima: "Čuvajte, sinovi moji, jezik kao svoju zemlju. Narod koji izgubi svoj jezik, prestaje da bude narod" - istakla je profesorka Jelena.

Saša Ivanović, predsednik Školskog odbora u Bernu, otac dvoje dece koja pohađaju srpsku dopunsku školu, nekada i sam đak dopunske škole istakao je ulogu roditelja u radu i opstanku dopunske škole i njihovu saradnju sa učiteljima.

Postanite dobri ljudi

Mladen Šarčević, ministar prosvete Srbije, govorio je o sadašnjem radu dopunske škole i o njenoj perspektivi, istakavši da je tokom razgovora sa nastavnicima i roditeljima stekao bolju sliku o tome kako unaprediti rad dopunske škole.
- Raduje me što su ovde škole pune, što ima đaka i nadam se da ćete pre svega postati dobri ljudi, u čemu će vam pomoći misija Svetog Save, tradicija i kultura srpskog jezika

Posle zvaničnog otvaranja, usledio je umetnički program, a učenici dopunske škole pokazali su svoje umeće i ljubav prema srpskom jeziku i tradiciji. Program su priredili svi nastavnici dopunskih škola u Švajcarskoj, a vodili su ga Elena Ninić i Dušan Miletić, bivši učenici nastavnice Jelene Mitrović.

- Volela sam da idem u srpsku školu jer sam htela da naučim nešto o svojoj kulturi, a tamo bih se sretala sa drugarima. To mi je bila svetla tačka u nedelji - rekla je Elena pre početka priredbe.

Dušan je dopunio:

- Bilo je teško da se uklopi s obavezama u švajcarskoj školi, ali svi možemo da nađemo vremena i za srpsku školu jer je to veoma bitno za nas koji ovde živimo.

Usledila je "Zdravica srpskom narodu" Ljubivoja Ršumovića, koju su recitovale Tanja i Ikonija iz Ciriha, učenice nastavnice Ivane Petković.

- Bitno je da idemo u srpsku školu jer tako čuvamo svoj maternji jezik i svoje srce vraćamo u Srbiju - rekla je Tanja pred nastup.

Čuvari nasleđa

Nataša Prica je u ime udruženja "Mileva Marić Ajnštajn" istakla da udruženje i dopunska škola rade na istom zadatku očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Udruženje je uspostavilo je saradnju sa Politehničkom akademijom u Cirihu gde treba da bude održan simpozijum o Milevi Marić i postavljena njena bista u prostoru ovog fakulteta.
- Učestvujemo u pripremi obrazovnog foruma Stanje i perspektive srpske dopunske škole i obrazovanje mladih, kojim želimo da podstaknemo diskusiju o izazovima sa kojima se sreću nastavnici i đaci, o tome kako motivisati roditelje i decu da pohađaju nastavu, kao i o sadržaju programa dopunske škole - istakla je Prica.

"Dobrodošlicu", koju je za svoje đake napisao dr Miško Jovanović iz Ciriha, recitovali su Anđelija i Luka Vasileski. Oni su kasnije uz pratnju svog oca odsvirali nekoliko srpskih pesama. Recitovali su potom Teodora Todorović, učenica nastavnice Jelene Todorović, Mateja Jelić, učenik nastavnice Bojane Golubović, Tamara Zdravković i Sofija Vučković, učenice nastavnice Nataše Milićević, Ikonija Stanimirović, učenica nastavnice Mire Tomić. Učenica nastavnice Jelene Tomić iz Ciriha Jana Jovanović recitovala je i svirala "Pesmu o Beogradu . Stihove su govorili i David Jelić, učenik nastavnice Bojane Golubović, Natalija Srećković, učenica nastavnice Vesne Ninić i Jovana Regojević, učenica nastavnice Romane Radović.

Posle "Tamo daleko", koju je na violini odsvirala učenica Jovana Jovanović, recitovali su Ikonija Stanimirović i Nemanja Radivojević iz Badena, učenik nastavnice Tatjane Hadžić Jovović. Dragoslav Jevtović, učenik nastavnice Jelene Mitrović na fruli je svirao stare srpske melodije, a proslavu su na kraju začinili najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva "Karađorđe" iz Berna. Proslava je svečano zatvorena pesmom "Ovo je Srbija", koju su otpevali svi učesnici priredbe, uz podršku publike.

Salu škole Campus Muristalden u Bernu, koja je bila domaćim proslave ovog jubileja, krasili su radovi učenika dopunske škole, a na platnu pozornice smenjivale su se slike rada dopunske škole od početaka do danas.

Da brusimo ovaj dragulj

Snežana Janković, ambasador Republike Srbije, istakla da je ovaj jubilej izuzetno značajan i zahvalila svima koji su pomogli da škola opstane i da bude sve jača.
- Jubilej nas obavezuje da nastavimo da radimo na tome da škola bude još bolja i uspešnija, da služi pre svega interesima naše dece koja su ovde rođena i koja će ovde ostati da žive. Škola je pravi dragulj i mi svi treba zajedno da brusimo taj dragulj kako bi on zasijao u punom sjaju - istakla je ambasador Snežana Janković.



 

2024 © - Vesti online