Ponedeljak 04.12.2017.
00:10
A. Vučićević - Vesti

Ima li kraja ponižavanju srpskog Parlamenta: Dočekasmo i policiju u skupštini!

Tanjug
Ugrožena sloboda govora: Boško Obradović sa poslanicima Dveri

Pored učesnika slučaja "miš", policijski službenici su u skupštinskim prostorijama uzimali izjave i od svedoka. Boško Obradović je istakao da nikakvog nasilja nije bilo.

Ne priznaje Vučićev sud

- Ne priznajem Vučićev sud, već samo sud naroda - odrešit je Boško Obradović za koga je nedopustivo i skandalozno da se policija meša u politički život u Srbiji i saslušava poslanike u Domu Narodne skupštine.

- Ono što se desilo na sednici administrativnog odbora jeste naš odgovor na nasilje vlasti i naša borba za slobodu govora i slobodu misli. Mi smo prisiljeni da se borimo da vlast u potpunosti ne uguši glas opozicije. Nikakvog nasilja nije bilo. Podneo sam krivičnu prijavu protiv Martinovića zbog pretnji koje sam dobio toga dana na sednici, jer mi je rekao: "Kad izađeš odavde za ovo ćeš da mi platiš" - rekao je Obradović.

Narodni poslanik, predstavnik SNS-a Vladimir Orlić oštro je osudio postupak vođe Dveri. Za Orlića je slučaj "miš" promocija fašističkih i metoda fizičkog obračuna s političkim neistomišljenicima, "koje je preduzeo bivši režim preko svojih udarnih pešadinaca". Pritom, nije poštedeo nikoga iz opozicije.

Tanjug
Golo nasilje: Aleksandar Martinović i Slaviša Orlić

Vlasti kriva opozicija

- Srbija je trebalo da primeti da se ni Dragan Đilas, niti njegov saradnik Aleksandar Šapić, pa Vuk Jeremić, Saša Janković i Dragan Šutanovac nisu udostojili da osude ono što je apsolutno neprihvatljivo i nema veze sa demokratijom. Oni su svi jednaki u pravdanju golog nasilja.

Političko nasilje

Napetost u skupštini posledica je ne samo stranačke netrpeljivosti, već i načina na koji se ona vodi. Boško Obradović ukazuje da opozicioni poslanici godinu i po dana trpe političko nasilje vladajuće većine: isključivanje mikrofona, kažnjavanje, oduzimanje reči, isključivanje sa sednice.

Obradović je udario u lice predsednika odbora zato što mu je politički neistomišljenik i zato što se uplašio za svoj lični džep, jer je dobio kaznu. Danas je mnogo manje hrabar, jer pokušava da nas ubedi da se ništa nije dogodilo i da Srbija ništa nije videla - rekao je Orlić.

Uvrede i slični incidenti tako više nisu rezervisani samo sa rijaliti programe koje svakodnevno možemo da gledamo na nacionalnim televizijama. Oni su se odavno preselili i u Narodnu skupštinu republike Srbije, pa građani pored Zadruge i Parova mogu svakodnevno da uživaju i u skupštinskom haosu.

Kamen izbačen sa sednice

Ovaj skandal samo je jedan u nizu onih koji su u poslednje vreme potresali Skupštinu. Pre mesec dana Boško Obradović je sa još dvoje pripadnika Dveri upao u kabinet predsednice Skupštine Maje Gojković, koja je dan kasnije pokazivala modricu.

Početkom oktobra, Obradović je u sali za sednice držao kamen s Kosova i recitovao pesmu Đure Jakšića "Otadžbina" (I ovaj kamen zemlje Srbije...). Maja Gojković je potom rekla da unošenje kamena nije dozvoljeno, te je iznet iz sale.

Krajem 2016. godine u holu Skupštine je bilo veselo kad se lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović latio gitare i izveo Bajagin hit "Pada vlada", čime je izrazio svoja očekivanja za ovu godinu.

Samo mesec dana pre toga Radulović je bio i akter slučaja Pinokio. On je tokom izlaganja tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića izvukao hartiju s crtežom Pinokija kom je izrastao nos, čime je ukazivao da Vučić laže. Na drugom papiru pisalo je: "Govornik vređa."

To se odnosilo na uvrede koje je Vučić uputio Raduloviću rekavši mu da Americi duguje milion dolara poreza, kao i da se u vreme dok je bio ministar nije zadržavao u kancelariji više od dva sata dnevno. Na to je Vučić odgovorio: "A, Raduloviću, vidim da ste danas poneli svoj portret."

Razbijen nos i čupanje kose

Ipak, pravi skandal majstor je lider radikala Vojislav Šešelj. Još se prepričava slučaj iz 2000. godine kada je Šešelj iznet iz sale za sednice. Polivanje vodom Dragana Maršićanina i čupanje kablova s govornice dugo je bilo neprevaziđeno.
* I poslanica SRS-a Nataša Jovanović polila je 2002. predsednika parlamenta Natašu Mićić, a zatim počupala skupštinske kablove.
* Prilikom raspada na naprednjake i radikale Tomislav Nikolić je 2008. godine počupao za kosu Srboljuba Živanovića, jer mu je psovao majku.
* Krvavo je bilo i 2009. kad je Srboljub Živanović razbio nos poslaniku SNS-a Igoru Bečiću.
* Radikalka Gordana Pop Lazić 2009. skinula je cipelu u sali i njom gađala Gordanu Čomić.









 

2024 © - Vesti online