Petak 01.12.2017.
19:32
Vestionline

Bivši savetnik Trampa priznao da je lagao FBI o Rusiji

EPA/MIchael Reynolds
Majkl Flin

Flin, penzionisani general koji je smenjen s dužnosti u Beloj kući u februaru nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsedniku Majku Pensu o svojim kontaktima s ruskim ambasadorom, glavna je osoba u saveznoj istrazi o uticaju Rusije na američke predsedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu s Trampovom kampanjom, koju vodi posebni istražitelj Robert Miler.  

Njegova kancelarija optužila ga je u dokumentima predanim sudu da je lagao FBI 24. januara.  

Flin je istražiteljima FBI lagao da u decembru 2016. nije zatražio od ruskog ambasadora pri SAD da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Vašington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Miler. Sankcije je nametnuo odlazeći predsednik Barak Obama.  

Flin je takođe lagao da se ne seća da mu je ruski ambasador rekao da je Moskva odlučila da bude umerena u svom odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahteva, navodi se u dokumentima.  

Dokumenti, koji nose datum 30. novembra, takođe navode da je Flin lagao da ranije nije zatražio od ruskog ambasadora da odloži glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Saveta bezbednosti UN te da ambasador nikada nije preneo ruski odgovor na to.   

2024 © - Vesti online