Subota 02.12.2017.
02:00
M. Stanković - Vesti

Hramom odjekivalo "Tamo daleko"

M. Stanković
Druženje posle priredbe: Vladika Andrej sa učenicima

Liturgiju je služio vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski i administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, zajedno sa bremenskim protojerejem Sašom Momirovićem, protojerejem-stavroforom Marinkom Rajakom iz Osnabrika, sveštenikom ruske crkve Aleksandrom Bertašom, đakonima Aleksandrom Sokolovim iz Ruske crkve i Ilijom Šlepegrelom iz Gruzinske crkve i čtečcima Antonom i Maksimom. Na gornjoj galeriji pevao je ruski hor.

Slavska znamenja su pripremili kumovi slave Zoran i Karolina Kalinić sa ćerkom Viktorijom, koji su kumstvo za narednu slavu predali porodici Milorada i Radmile Praštalo sa ćerkama Sanjom i Tanjom. Tokom liturgije se pričestilo mnogo vernika i dece.

Iznajmljena crkva

Hram Svetog Georgija se nalazi u iznajmljenoj crkvi koja je treće bogoslužbeno mesto.

U letopisu bremenske crkve su upisana imena pet sveštenika i šest predsednika Crkvene opštine. Hronološki to su sveštenici: Bogdan Đorđević, Mile Jokić, Cvijan Popović (upokojio se), Milovan Milošević i od 2001. današnji prota Saša Momirović. Predsednici Crkvene opštine su bili: dr Dušan Vasiljević, dipl. ing. Stevan Stanković, Dušan Bjelotomić, Nada Brkić (predsednik povereništva), dr Blažo Gojnić i Miljko Milisavljević, koji je i danas na toj funkciji.

Vladika je čestitao slavu i u svojoj propovedi izrazio zadovoljstvo što je konačno stigao i u Bremen, jer nikada ranije nije bio među bremenskim vernicima. Slavska trpeza je postavljena u sali koja se nalazi u sklopu hrama. Prota Momirović je pozdravio svoje parohijane i goste i najavio najlepšu čestitku koju su priredili đaci Srpske dopunske škole "Sveti Sava" iz Bremena.

Program posvećen svetitelju je vodila Adrijana Tatić, najstarija učenica škole. Najpre se zaorila himna "Bože pravde". Đaci su vrlo nadahnuto i bez greške govorili stihove i zdravice i svoj nastup završili igrom uz pesmu "Dunje ranke". Nastupila je i Milica Anđelković, koja je izvela melodiju "Šindlerova lista" na violončelu. Program je završen uz "Tamo daleko", a pevali su svi prisutni.

Na slavi su bile i tri monahinje iz manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru koji je, kako su "Vesti" objavile, odlukom vladike Andreja odnedavno postao ženski.

Vladika sa đacima

Vladika Andrej je pohvalio trud najmlađih i došao među đake, pa se zapodenuo razgovor, otvoren i veoma prisan. Deci je prijalo vladičino uvažavanje do te mere da su se neki kasnije odvažili da mu priđu za trpezom i nastave sa njim razgovor.

2024 © - Vesti online