Subota 02.12.2017.
01:00
S. Đurić - Vesti

Stihovi iz pera psihijatra

Aleksandar Kujučev
Željko Joksimović oduševio publiku novim i starim hitovima

- Raduje me što će se moje druženje sa publikom u Centru Sava nastaviti i na trećem koncertu, a Kapital sving orkestra i ja obećavamo sjajnu energiju i još jednu izuzetnu noć. Na osnovu dogovora sa bendom, ali i poruka koje sam dobijao preko društvenih mreža od fanova shvatio sam da bi publika najviše želela da čuje još neku moju pesmu u sving aranžmanu. Zato smo na repertoar uvrstili "Milimetar", "Ranjenu zver" i "Baladu", a biće još iznenađenja - kaže za "Vesti" Željko Joksimović, koji je sa "Dva sveta" pomerio granice na srpskoj sceni.

- Muzika jeste nekad stvar racionalnog, ali je daleko češće proizvod inspiracije, ljubavi, emocije, energije koju imate, stvaralaštva. Na svemu tome treba raditi, kao i na sebi, usavršavati se svakog dana. Važnije je ako ste u prilici da postavite trend, umesto da ga jurite. Nije lako, ali jeste izazovno, i nešto u čemu iskreno uživam - kaže poznati kantautor i otkriva da se iza svake pesme krije neka interesantna priča.

"Dva sveta" i u dijaspori

Posle uspeha u regionu, Željko će projekat "Dva sveta" predstaviti i u dijapori, i to 9. decembra u Cirihu, dok će krajem januara imati koncert u Pforchajmu, u Nemačkoj. Tri dana pre toga ima nastup u Leskovcu, 15. decembra je u Ljubljanu, sedam dana kasnije u Hrvatskoj, na Trgu u Labinu, pa u Mariboru, Opatiji, Dubrovniku... Uz to sarađuje sa grčkim kolegom Antonisom Remosom.

- Ideja ove saradnje je da tri izvođača - jedan muzičar iz Turske, zatim Remos, kao predstavnik Grčke, i ja, kao Srbin, organizujemo velike koncerte po Evropi. Plan je da bude barem desetak koncerata u 2018. godini. Tri nacije na jednom mestu, i jedna religija - muzika. Proteklih meseci vredno smo radili na tome, i verujemo da će da će to biti lepi koncerti - otkriva Joksimović.

- Autor numera "Otvori mi oči" je Dejan Ivanović, jedan od mojih najboljih prijatelja sa kojim imam bogatu ličnu i umetničku istoriju. On je psihijatar i živi u Bazelu. Na svakom albumu imam nekoliko njegovih pesama. Jednog dana poslao mi je demo bez muzike, samo je pevao. Osetio sam energiju koja me pokreće. Uvod, posle kojeg ide nešto što ne očekuješ, pa refren sa živopisnim slikama. Dejan je kasnije menjao reči refrena, tragajući za boljom rimom. I stvarno je našao. Zvuči odlično. Retro. To je zvuk koji i mene i njega opseda - kaže Joksimović i otkriva kako usklađuje privatni i poslovni život.

- Uz dobru organizaciju, sve može da se uskladi. Imam dosta koncerata, ali svaki trenutak sa porodicom trudim se da provedem na kvalitetan način. Kad smo zajedno, onda sam posvećen samo njima. A Kosta divno reaguje na Anu i Srnu, kao pravi stariji brat, čuva ih i pazi.

Aleksandar Kujučev

Saradnja sa Bjelom

Joksimović priprema i film sa Draganom Bjelogrlićem o Tomi Zdavkoviću.

- U ovom trenutku ne mogu da kažem više osim da je u pitanju zanimljiv projekt, ali ima još posla da bih mogao da pričam o detaljima. Toma Zdravković je moja inspiracija, a njegova muzika me je podstakla i na pokretanje projekta "Dva sveta". On je ličnost o kojoj bi mogao da se napravi izvanredan i zanimljiv film. Ali, biće vremena da se o tome više govori.

 
 
2021 © - Vesti online