Petak 01.12.2017.
02:00
R. Patković - Vesti

U kolo okupili 800 duša

R. Patković
Pokloni za lepo veče: Domaćini i predstavnici gostiju

Bilo je pesme i igre u izobilju i na visokom umetničkom nivou. Odigrali su momci i devojke koreografije iz svih krajeva zavičaja. Ovu lepu smotru folklora sa puno afiniteta je vodio Tomislav Sofranić, direktor Sloge Cufenhauzen iz Štutgarta. Božji blagoslov prizvali su protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački i Dragan Čolaković.

Za Nađu Kvrgić 1.000 evra

Mislili su folkloraši i na malu Nađu Kvrgić (3,5 godine) iz Novog Sada koja se leči od leukemije u jednoj dortmundskoj klinici. Sakupili su više od 1.000 evra i narednih dana će je posetiti i predati joj pomoć za lečenje.

Da bi učestvovali na ovoj veličanstvenoj smotri, članovi Sloge Cufenhauzen iz Štutgarta prevalili su više od 600 kilometara i prelepom koreografijom iz Crnorečja krunisali veličanstvenu manifestaciju Srbije. I momci i devojke iz ansambla "Sv. Sava" Roterdama, bili su među prvima u u školskoj dvorani Do-Šarnhorst. Njihov nastup nagrađen je pravim ovacijama.

Kao biserni niz ređali su se gostujući ansambli: Kolo Esen, Borac Solingen, Jelek Vupertal (sa tri postave i najvećim brojem članova), Ambasador Keln, Radost Leverkuzen, Moravac Diseldorf, Izvor Reklinghauzen, Zora Ratingen i grčki ansambl Apoleonos Dortmund.

Ansambl Apoleonos, koji je osnovao dr Zois Fretos, izveo je splet igara iz Grčke, a koreografija "Deci Pireja" podigla je na noge više od 1.000 prisutnih (učesnika i publike), a dobrom doktoru su zaiskrile suze u očima.

A gostima nije nedostajalo ništa. Ko je želeo pravu kapljicu, ona je bila na štandu Rakija bar. Za ostalo su se brinuo radni tim sa više od 30 članova. Dodeljena su i posebna priznanja gostujućim folklorašima i njihovim koreografima uz napomenu domaćina i predsednika Srbije Dragana Ivaškovića, "da nije bilo njih ne bi bilo ni folklora i ovako lepih druženja".

Zaigrali i Bosanci

Posebno je vredno napomenuti da je na tradicionalnoj manifestaciji među brojnim grupama bio i bosanski KUD Mladost (40 članova) iz Dortmunda, na čelu sa Eminom Muratbegović-Hamidović i koreografom Enverom Jašarevićem. Veliki aplauz nije izostao posle prelepe koreografije iz Makedonije koju su izveli.

2024 © - Vesti online