Petak 01.12.2017.
00:11
J. Arsenović - Vesti

Mrtvom pevačicom kriju haos u Srbiji

facebook.com
Jelena Marjanović

"Jelena ubijena štanglom od pola metra", "Jelena je svekrvu živu sahranila", "Mala Janja je ponavljala: Mama se izgubila", samo su neki od naslova u tabloidima.

- Sa etičke tačke to je nedopustivo! Moralna je katastrofa da se koristi tragedija jedne osobe da bi se zamajavala publika - komentariše sociolog Jovo Bakić medijsku zloupotrebu lične tragedije.

Politička zloupotreba?

Jelena Marjanović nije spadala u prepoznatljive likove sa estrade niti u elitu narodne muzike, a zloupotreba njene smrti ne govori samo o najgoroj vrsti tabloidizaciji na kojoj se pravi tiraž, već baca senku i na moguću političku zloupotrebu.

- Neproverene, netačne informacije, tračevi, glasine, bombastično i dramatično izveštavanje sa najdetaljnijim forenzičkim detaljima, možda čak izmišljenim, zatim komentarisanje predstavnika vlasti, sve to podiže rejtinge i povećava tiraže, ali zapravo, čini mi se, skreće pažnju sa nekih većih i važnijih tema koje se odvijaju ispod tih velikih naslova o ubistvu nesrećne žene - primećuje Aleksandra Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka.

"Vidoviti" Marić

Suprug ubijene pevačice Zoran Marjanović od 15. septembra se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je ubio suprugu Jelenu. Do hapšenja nije došlo u toku direktnog prenosa Zadruge, ali jeste svega nekoliko sati nakon što je Marjanović "na nekoliko dana izašao iz rijalitija". Nešto ranije, urednik TV Hepi Milomir Marić "predvideo" je da će rijaliti konkurentske televizije imati dodatni zamajac u gledanosti kada policija bude dolazila da hapsi Zorana Marjanovića.

Ona navodi i primer za svoju tvrdnju. Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle posete UN i susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, izjavio da Srbija "treba da se drži ispod radara Amerike", jedan tabloid je na naslovnoj strani dao priču o pojavljivanju tajnog svedoka koji je video muža pevačice u trenutku izvršenja zločina.

- Istovremeno, građanima niko nije objasnio šta Vučićeva izjava znači za državu? Šta znači biti ispod radara, kako to određuje naš spoljnopolitički kurs? Ta važna tema za ovu državu je prošla na nivou informacije, bez dublje analize - konstatuje sagovornica "Vesti".

Ovom primeru dodajemo i onaj kada je Hašim Tači najavio da će "uskoro biti rešeno pitanje članstva Kosova u UN". Upravo tada se dešava "vest dana" - hapšenje supruga ubijene pevačice kao osumnjičenog za zločin i to samo nekoliko sati nakon što je privremeno napustio jedan TV rijaliti!

- I taj slučaj ukazuje kako se javnosti nudi "bavljenje" nekim misterioznim ubistvom, umesto da razmišlja o top temama koje su važnije za društvo. Važne teme, ne samo kada je reč o Kosovu i spoljnopolitičkoj poziciji Srbije, već bitna životna pitanja, zašto poskupljuju vrtići i slično, nama niko ne objašnjava. Sve to prolazi samo na nivou informacija, čak i u ozbiljnim medijima - primećuje Krstićeva.

Privatna arhiva

Od anonimusa do selebritija

Izveštavanje o ubistvu godinu i po dana uklapa se u trend selebrifikacije. Aleksandra Krstić objašnjava da ovaj engleski termin označava fenomen kada se osobe, koje ranije nisu bile poznate u javnosti, uz pomoć medija pretvaraju u slavne ličnosti, bilo negativne ili pozitivne.


- Mediji bukvalno proizvode selebriti i to se dešava s mužem pevačice koji je od anonimnog pojedinca iz predgrađa Beograda postao javna ličnost za čije ime zna svaki stariji pojedinac u državi - dodaje ona.

Šešelj kao Poaro

Da li vlast svesno prolongira rešavanje zločina ne bi li odvlačila pažnju javnosti od važnih problema u državi i društvu, pitanje je na koje naši sagovornici nisu hteli da spekulišu.

- Pravo da kažem, ne znam da li je to svesno ili nije, ali je nesumnjivo da je funkcija ta. Istraga ide kako ide, nemamo dovoljno podataka, a nismo ni tužioci ni sudije, ali ono što pouzdano možemo da znamo jeste da ceo slučaj ima funkciju zamajavanja javnosti, da građani ne misle o tome šta im vlast radi. A ona ih s jedne strane potkrada, a s druge strane zaluđuje - kaže Bakić.

Kada se cela slika oko ubistva Jelene Marjanović šire sagleda, malo ko bi trebalo da bude iznenađen kada se Vojislav Šešelj preporučuje za Herkula Poaroa: "Svekar sve zna - pustite me da ga ispitam." Lideru radikala i slavnom belgijskom detektivu zajednički je izgovor slova "r", ali i intuicija. A gde su srpski radikali, tu je i demagogija i ubiranje jeftinih poena.

Hronologija tragedije

2. april 2016. - Zoran Marjanović oko 20 sati prijavljuje da mu je nestala supruga Jelena.
3. april 2016. - Telo ubijene pevačice nađeno je u kanalu punom vode u blizini nasipa u Borči.
5. april 2016. - Zoran dvaput izvođen na poligraf, a posle isteka policijskog zadržavanja pušten na slobodu.
4. oktobar 2016. - Nakon kraće bolesti umire Jelenina majka Zorica Krsmanović.
30. avgust 2017. - Milomir Marić na TV Hepi najavljuje da će Zoran Marjanović biti uhapšen uživo u rijalitiju Zadruga.
6. septembar 2017. - Zoran ulazi u rijaliti Zadruga.
14. septembar 2017. - Zoran napušta rijaliti jer mu je, navodno, Centar za socijalni rad zapretio oduzimanjem ćerke.
15. septembar 2017. - Marjanović uhapšen u porodičnoj kući u Borči zbog sumnje da je ubio suprugu.

2024 © - Vesti online