Četvrtak 30.11.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti

Srba manje za trećinu

M. Karović
Budućnost Srbije: Nacija sve starija

Prema tim predviđanjima, broj stanovnika Srbije će do 2050. godine biti gotovo za trećinu manji (32,22 odsto).

Portal je registrovan i u Srbiji, a došao je do računice da bi naša zemlja 2050. godine mogla imati tek nešto više od 5,8 miliona stanovnika.

Na popisu 2011. godine u Srbiji je bilo 7,187 miliona stanovnika (zvanična procena za 2016. godinu 7,057 miliona stanovnika), ali i primedaba da nisu svi bili obuhvaćeni što je posebno bilo izraženo među Albancima na jugu Srbije i među romskom populacijom.

Luksemburg najbolji

Među zemljama koje mogu da očekuju rast populacije prednjači Luksemburg, s prognoziranim rastom broja stanovnika od čak 48,37 odsto, a zatim slede Irska, Island, Švedska, Norveška. U istu grupu spadaju i Španija, Švajcarska, Belgija, Britanija, Francuska, Holandija, Austrija i Italija.

Stoga je ovaj portal došao do računice da Srbija trenutno ima 8,79 miliona stanovnika, pri čemu se koristio Međunarodnom bazom podataka, podacima Međunarodnog programskog centra, Američkog biroa za popis stanovništva, američkog Ministarstva trgovine, Svetskog pregleda podataka, izvorima CIA i Svetskim almanahom.

Užasan priraštaj

Uprkos ovim razlikama, predviđanje portala Global politiks gotovo je isto kao kod srpskih eksperata.

Demograf Ivan Marinković, na primer, polazeći od broja stanovnika obuhvaćenih popisom, procenio je da će Srbija sredinom veka imati dva miliona stanovnika manje (oko pet miliona).

On je izneo da je samo po osnovu negativnog priraštaja Srbija u protekloj deceniji Srbija ostala bez 300.000 do 400.000 stanovnika.

Malo mladih žena

Marinković kaže da je broj žena u optimalnoj dobi za rađanje (od 20 do 34 godine) od 1991. godine drastično pao, za čak 90.000.
- Imamo suviše starih žena, tako da kada bi se u porodicama rađalo i po petoro dece opet bi nam se smanjivalo stanovništvo - kaže Marinković i ilustrativno objašnjava da će Srbija do sredine ovog veka imati manje stanovnika nego posle stradanja u Drugom svetskom ratu.

- Podaci u budućnosti mogu da budu još porazniji, jer mladi odlaze, pa je sve manje onih koji rađaju. Srbija bi tako svakih 10 godina mogla da gubi po oko 600.000 ljudi - objašnjava Marinković za "Vesti".

Kosovo ostaje u plusu

Za razliku od Marinkovića, portal Global politiks nije se bavio objašnjenjem uzroka pada broja stanovnika.

Međutim, u tragičnoj viziji tog portala, Srbija je u evropskom vrhu po padu populacije.

Bekstvo iz bede

Najveći udarac uz nizak priraštaj jeste sve veće iseljavanje iz Srbije, usled loše ekonomije.
Statistika kaže da iseljavanje stanovništva iz Srbije raste svake godine. Prema rečima stručnjaka za migracije Vladimira Grečića, 2013. iz Srbije je otišlo 43.000 stanovnika, a 2014. taj broj porastao na 58.000, dok je prošle godine dosegao čak 60.000.

Gore predviđanje odnosi se samo na članice EU Letoniju i Litvaniju iz kojih se stanovništvo masovno iseljava uglavnom u Britaniju i Irsku, kao i na Moldaviju.

Kosovo je na ovoj listi predstavljeno odvojeno od Srbije, a portal predviđa porast broja stanovnika.

Prognozira se da će ova srpska pokrajina do 2050. godine umesto sadašnjih 1,9 imati da 2,2 miliona stanovnika, odnosno 17 odsto više.

Smanjenje populacije je problem s kojim se suočava većina evropskih zemalja.

Prema prognozama ovog portala, svim našim susedima preti pad broja stanovnika, ali nigde kao u Srbiji.

Za petama nam je jedino Bugarska.

Prema istim podacima prognozira se pad stanovništva Rusije za 9,78 odsto, dok je za Nemačku očekivan pad od 12,87 odsto.

Manje beba nego u vreme ratova

Demograf Instituta društvenih nauka Goran Penev nedavno je izradio prognozu do 2060. godine, prema kojoj će u centralnoj Srbiji i Vojvodini živeti pet miliona stanovnika.

Godine 2011. čak 17,25 odsto stanovnika bilo je starije od 65 godina, a istraživanja govore da će do 2030. udeo starijih porasti na 21 odsto. Pri tom će starijih od 80 godina biti odsto.

- Srbija je 2016. godine zabeležila manje rođene dece nego tokom perioda kao što su bili balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat, pa čak i bombardovanje zemlje 1999 - objasnio je Penev.

Pola veka u minusu

Penev ističe da se već pola veka rađa nedovoljan broj dece, a da je od 1992. godine negativan prirodni priraštaj.
- Godine 2050. rodilo se 160.000 dece.
- Prošle godine rodilo se 65.000 dece.

2023 © - Vesti online