Ponedeljak 27.11.2017.
19:54
Vestionline, Tanjug

Bugarska pravoslavna crkva prihvata "majčinstvo" nad makedonskom

Epa/Vassil Donev
Bugarski patrijarh Neofit

Početkom novembra, Sveti sinod bugarske crkve primio je pismo MPC sa zahtevom da je BPC prizna, kao njena "crkva-majka", prenela je bugarska agecnija BTA.

U saopštenju sinoda navodi se da bugarska patrijaršija, "svesna svoje svete dužnosti, preduzima sve neophodne korake da sarađuje i pomogne MPC da kod pomesnih pravoslavnih crkava uspostavi kanonski status".

Tu odluku je pročitao glavni sekretar Svetog sinoda BPC, koji je odbio da dalje komentariše i da odgovara na pitanja novinara.

Sveti sinod BPC je, takođe, odlučio da imenuje komisiju sastavljenu od osam mitropolita, koji će biti zaduženi za pregovore o statusu MPC. 

MPC je do 1967. godine bila autonomna crkva u sastavu Srpske pravoslavne crkve, da bi tada donela jednostranu odluku o autokefalnosti, koju nije priznala nijedna kanonska pravoslavna crkva.

Bugarski partijarh Neofit izjavio je tim povodom da BPC mora prihvatiti "pruženu ruku Makedonije".

- To je najmanje što mozemo da učinimo jer oni su naša braća- rekao je patrijarh Neofit.

Makedonski premijer Zoran Zaev pozdravio je odluku BPC, ocenivši je "krajnje pozitivnom".

- Kao pravoslavni vernik, srećan sam, ali ponavljam da je Makedonija svetovna država. Ne mešamo se u crkvena pitanja. Ipak, to je veoma pozitivan korak i ja ga pozdravljam - rekao je Zaev, prenela je BTA. 

Rojters ocenjuje da odluka BPC predstavlja korak ka priznanju MPC, što odražava ukupno otopljavanje odnosa između Sofije i Skoplja. 

Britanska agencija konstatuje da taj korak vevoratno neće pozdraviti druge pravoslavne crkve, poput srpske i grčke, kao ni ruska crkva.

BPC bi, međutim, mogla unilateralno  da prizna MPC, što bi svakako obradovalo bugarske nacionaliste, dodaje Rotjers.

2024 © - Vesti online