Ponedeljak 27.11.2017.
18:41
Vestionline, Tanjug

Nisu dali bebi transfuziju zbog vere, lekari je spasli

V. Sekulić
Beba je dobro i nalazi se u bolnici u Tiršovoj (Foto: Ilustracija) 

Mediji su ranije preneli da bračni par iz Požarevca nije dozvolio da njihova tek rođena beba primi "tuđu krv", budući da se to kosi sa verskim uverenjima Jehovinih svedoka, kojima pripadaju, nakon čega je slučaj preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu.

Direktorka Centra za socijalni rad Požarevac Tatjana Rajić rekla je Tanjugu da je, zahvaljujući timu zaduženom za taj slučaj, sa bebom sada "sve u redu". 

Pročitajte još:

youtube.com/Reuters TV

* Napredak regenerativne medicine: Biomaterijal kao spas

- Naš tim je poštovao sve procedure i reakcija je bila blagovremena. Beba se sada nalazi u klinici u Tiršovoj - rekla je Rajićeva. 

Kako je naveo direktor Klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić, beba stara 16 dana, nalazi na odeljenju Neonatalne poluintenzivne nege Univerzitetske dečje klinike. 

- Za intervenciju su obezbeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj deteta - kaže on. 

Prema njegovim rečima, dečak je 12. novembra, dan nakon rođenja, doveden na Kliniku u Tiršovoj sa Instituta za nenonatologiju zbog potrebe visoko specijalizovane dijagnostike, lečenja i nege u okviru Odeljenja za neonatalnu hirugiju. 

Inače, tadašnje Ministarstvo vera Srbije je 2010. godine usvojilo zahtev Jehovinih svedoka da se ta organizacija upiše u Registar crkava i verskih zajednica. 

Na zvaničnom sajtu organzacije se navodi razlog zašto Jehovini svedoci ne pristaju na transfuziju. 

- Razlog za to je prvenstveno verske, a ne medicinske prirode. I u hebrejskom i u grčkom delu Svetog pisma nalaze se jasne zapovesti da se uzdržavamo od krvi (Postanak 9:4; Levitska 17:10; Ponovljeni zakoni 12:23; Dela apostolska 15:28, 29). Takođe, krv u Božjim očima predstavlja život (Levitska 17:14). Dakle, krv ne primamo ne samo iz poslušnosti Bogu već i zato što ga poštujemo kao davaoca života - navodi se.

2019 © - Vesti online