Ponedeljak 27.11.2017.
17:56
Vestionline

Dobre vesti za privredu zlatiborskog okruga

Tanjug
Marko Čadež: Naš posao je da podržimo kompanije inicijativama za unapređenje regulatornog okvira

Druga da je Ministarstvo energetike dalo zeleno svetlo i predložiće vladi odluku koja  će omogućiti izdavanje distributivne dozvole, odnosno da se gasovod Sevojno-Čajetina-Zlatibor izgrađen 2013. konačno stavi u funkciju privrede i građana.

Treća je da smo danas ovde da podržimo privredu, da zajednički otklanjamo barijere poslovanju, menjamo zakone i unapređujemo poslovni ambijent, ubrzamo izdavanje uvozno - izvoznih  dozvola..., rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, tokom obilaska užičkih kompanija.

Primera radi u oblasti  namenske industrije,  očekuju nas izmene Zakona o izvozu naoružanja i opreme, kao i Pravilnika o zaštiti na radu iz 1969. godine, kako bi kompanije mogle efikasnije da posluju, rekao je Čadež, nakon razgovora sa menadžmentom užičkog Prvog partizana.

- Nije naš posao da se mešamo gde će privreda da investira i šta će da proizvodi, naš posao je da podržimo kompanije inicijativama za unapređenje regulatornog okvira - naglasio je Čadež.

Prednost komorskog sistema, po rečima predsednika Čadeža, jeste što svakoga dana na bilo kom kraju sveta može da uspostavi kontakte sa kolegama,  da poveže domaću privredu sa partnerima iz inostranstva.

Na pitanje novinara kako ocenjuje privredu ovog regiona Čadež je rekao da je posebno značajno da se razvije infrastruktura - gradi autoput, rekonstruiše pruga,  da se kompanije bolje snabdevaju gasom i strujom, što će omogućiti njihov  brži razvoj i privlačenje investitora.

Ističe da je vidljiv rast u pojedinim sektorima u regionu, da ima odličnih kompanija koje uspešno proizvode, izvoze i zapošljavaju ljude. Čadež je naveo primere Sirogojno kompani, velikog srpskog izvoznika smrznutih malina na svetska tržišta,  Prvog partizana koji će u ovoj i narednoj godini investirati 25 miliona evra u novu fabriku i programe, Jedinstva koje je uspelo da uđe konzorcijum predvođen japanskom kompanijom koji će raditi na projektu odsumporavanja u Termoelektrani Nikola Tesla A.

To je za ovu kompaniju posao vredan 95,5 miliona evra i dokaz da može da se takmiči na međunarodnim tenderima sa najboljim igračima, ali i da na ugovorenim poslovima uposli i druge domaće kompanije. Čadež je istakao i primer brzorastućeg preduzeća Divi koje svake godine, već šest  godina za redom, investira po četiri miliona evra.

Nakon poseta ovim kompanijama predsednik PKS je razgovarao sa predstavnicima oko 20 kompanija  Zlatiborskog okruga.

2024 © - Vesti online