Utorak 28.11.2017.
00:44
piše: Branimir Đokić

Srpski klanovi u imperiji droge (7): Krvavi tragovi Grupe Amerika

pixabay.com
Zoran Jakšić Karlos je uhapšen u Peruu (Foto: Ilustracija)

U pitanju je možda i najopasniji klan, jer se pročuo po naročito krvoločnim likvidacijama i vezama sa kolumbijskim narko-kartelima, ali i vezama sa srpskim političarima.

Rat kotorskih klanova

Trenutno najozbiljniji sukob u regionu između kriminalnih grupa koje švercuju drogu je između dva klana iz Kotora, škaljarske i kavačke grupe. U ovom sukobu do sada je bilo desetine mrtvih, sve zbog propalog posla sa drogom. Naime, 2013. godine španski mediji su objavili kako su Hrvat, Srbin i Crnogorac uhapšeni zbog šverca gotovo 300 kilograma kokaina. Ispostavilo se da je to bio okidač za sukob ove dve kriminalne grupe oko trgovine drogom, a prva žrtva bio je Goran Radoman iz Crne Gore, koji je likvidiran 2015. godine u Beogradu. Od tada članovi ni jedne ni druge grupe nemaju mira, a njihovi članovi su ubijani i u Crnoj Gori i Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Ovaj nekada jedinstveni klan zakrvljen je do kraja, pa se bivši prijatelji i saradnici sada gledaju preko nišana. Podršku škaljarskom klanu pruža, tvrde mediji, Luka Bojović, čiji su bliski saradnici. Vođe kavačkog klana kriju se po Evropi, nakon što je na vođu grupe Slobodana Kašćelana pokušan atentat.

Zanat pekao u SAD

Ipak, vođe Grupe Amerika u Srbiji nisu osuđivane, dok su u inostranstvu izdržale višegodišnje kazne. Pre deceniju i po bivši član klana pod nadimkom Srećko ispričao je operativcima srpske policije iza kojih sve likvidacija iz devedesetih godina 20. veka stoji ovaj klan - počev od policijskog inspektora Dragana Radišića, generala policije Radovana Stojičića Badže, policijskih pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, zatim Bojana Petrovića, Miše Cvjetičanina, Milana Roganovića, Gorana Vukovića, Radeta Ćaldovića Ćente i Maje Pavić, do Juse Bulića, Zorana Šijana i Zorana Todorovića Kundaka. Srećko je tada razotkrio kompletnu hijerarhiju grupe i tvrdio da je pripadnik ovog klana i visokopozicionirani načelnik MUP-a iz 2001. godine. Ove sumnje do sada nisu dokazane.

Grupu Amerika osnovao je devedesetih godina prošlog veka Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac. Zanat je kao i brojni drugi članovi grupe usavršio u SAD. Raičević je nestao 1997. godine. Pretpostavlja se da je surovo ubijen i da je njegovo telo negde uništeno. Raičević je tokom devedesetih godina prošlog veka smatran najboljim i najsurovijim ubicom u srpskom podzemlju, posle čijeg nestanka je krenula serija likvidacija u Beogradu.

Posle njega, vođstvo nad klanom, prema pisanju medija, preuzima Mileta Miljanić zvani Majk, iz Barajeva. Majk se, prema poslednjim informacijama, nalazi na slobodi u Njujorku, nakon što je odležao kaznu zatvora u Italiji.

"Mule" iz Srbije

Državljani Srbije ne bave se samo trgovinom droge na veliko, već se često koriste i kao "mule" za prenošenje droge. Zbog teške ekonomske situacije u Srbiji, relativno je lako naći osobe koje su spremne da za po nekoliko hiljada evra progutaju paketiće sa drogom, od pola do jednog kilograma i tako ih prenesu u drugu zemlju. Tako je u Beogradu uhapšena grupa "mula" koji su pokušali da prenesu 238 paketića droge koje su progutali u Dubaiju. Oni su privedeni na beogradskom aerodromu pre poletanja za ovaj poznati grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Njegova desna ruka Zoran Jakšić, zvani Karlos, rodom iz Zrenjanina, nedavno je uhapšen u Peruu zbog trgovine kokainom i suočen je sa višegodišnjom robijom zbog krijumčarenja kokaina, ali i ubistava. Jakšić je uhapšen u mestu Tumbes, na granici između Perua i Ekvadora, u pokušaju da s lažnim dokumentima pređe u Ekvador. Peruanska policija ispituje da li je uhapšeni Jakšić naručio likvidacije dvojice Srba u toj državi. Inspektori sumnjaju da je Jakšić dao odobrenje kolumbijskim i peruanskim narko-kartelima za ubistva Gorana Stavrića (41), zvanog Kljuki, i Marka Mitića (30) u leto 2014. godine.

Uspeh na crnoj listi

Uloga srpskih kriminalnih klanova poslednjih decenija je značajna u evropskim tokovima droge. Iako nisu uspeli da ostvare veliki uspeh u trgovini heroinom iz Turske u Evropu, uspeli su da u saradnji sa italijanskim mafijašima duboko prodru u trgovinu kokainom iz Južne Amerike, u čemu su među najuspešnijim kriminalnim organizacijama. Mnogi stručnjaci procenjuju da su sada srpski kriminalci među najozbiljnijim grupama u podzemlju koje trguju drogama na veliko. Uspeh je to, međutim, koji nije vredan hvale.

Švercom kokaina Miljanić se bavio zajedno sa Darkom Šarićem. Obojica su u Južnoj Americi imali iste kontakte za nabavljanje droge, a i dovoljno gotovog novca da finansiraju kupovinu veće količine narkotika. Radi sigurnijeg transporta, kokain su švercovali zajedno, za njih je to radila jedna ekipa. Isti ljudi koji su za Šarića na terenu organizovali iznajmljivanje jahti, podmićivanje moreplovaca za šverc preko obala Severne Afrike, do luka u Španiji, Italiji i Grčkoj, to isto su radili i za Miljanića, izjavili su za medije izvori iz srpske policije.


KRAJ

2022 © - Vesti online