Ponedeljak 27.11.2017.
09:38
Dojče vele

Nešto čudno se dešava: Šta se sprema u Lugansku?

EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO
Da li se nešto zaista "kuva" u regionu Donbasa?

"Kolona od desetak vojnih vozila prolazi kroz grad u mraku. Vide se samo obrisi i farovi. Amaterski video koji je snimljen u utorak (21.11.) verovatno pokazuje dolazak nepoznatih oružanih snaga u Lugansk, uporište separatista koje je Kijev nedavno okarakterisao kao teritoriju koju je, zajedno sa Donjeckom, okupirala Rusija. Taj snimak mnoge Ukrajince je podsetio na prve dane ruske aneksije Krima u februaru 2014. Utisak je postao još jači u utorak, kada su naoružani muškarci s kapuljačama i bez oznaka na uniformama blokirali ulice oko Ministarstva unutrašnjih poslova u centru Luganska", navodi se u tekstu. 

Dodaje se i da je teško doći do pouzdanih informacija o svemu tome, ali u svakom slučaju podgrejane su glasine o nekakvom pokušaju puča. 

"Tek je posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) potvrdila preko Tvitera da je u centru Luganska zabeleženo prisustvo vojnih vozila i nepoznatih naoružanih osoba. Za sada mnogo toga ukazuje da je reč o borbi za vlast između lidera samoproglašene Narodne Republike Lugansk Igora Plotnickog i njegovog ministra unutrašnjih poslova Igora Korneta, smenjenog pre nekoliko dana. Plotnicki je u utorak izjavio da će se situacija uskoro razjasniti, ali tačna pozadina sukoba do sada je ipak ostala nejasna. Prema nekim izveštajima, protiv Korneta je pokrenuta istraga. Njemu se, između ostalog, pripisuje da je protivzakonito prisvojio tuđu, privatnu imovinu - reč je o kući. Inače, Plotnicki (53) je na čelu Narodne Republike Lugansk od avgusta 2014, a u avgustu 2016. preživeo je i pokušaj atentata", dodaje se. 

U sredu (22.11.) je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin izjavio da je reč o "obračunu", ne samo među "banditima", već i između ruskih obaveštajnih službi. 

"Ukrajinski poslanik Dmitro Tumčuk na Fejsbuku je saopštio da su naoružani muškarci bez oznaka u stvari službenici jedne privatne ruske vojne kompanije. Njihov zadatak je bio da ne dozvole eskalaciju sukoba sukoba između Plotnickog i Korneta. Takođe, kamioni sa regularnim ruskim trupama su navodno, preko obližnjeg graničnog prelaza, ušli na teritoriju Luganska, tvrdi Tumčuk. Ti navodi se još uvek ne mogu potvrditi. Takođe, neki ruski mediji su u sredu izvestili o navodnom napadu na Tužilaštvo u Lugansku kao i o više hapšenja. Istovremeno, Rusija poriče prisustvo njene regularne vojske u istočnoj Ukrajini. Dmitrij Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, odbio je da komentariše najnovije događaje u Lugansku, istakavši da “samo posmatraju situaciju", navodi se. 

Bilo bi neobično kada bi taj "puč" imao za cilj svrgavanje Plotnickog. 

"Naime, pre nešto više od sedam dana, predsednik Putin digao je cenu tom separatističkom lideru tako što je prvi put s njim, kao i sa liderom u Donjecku Aleksandrom Zaharčenkom, direktno razgovarao telefonom. Radilo se o ponovnom pokretanju razmene zarobljenika sa Kijevom, što je već godinama u zastoju. Razmena zatvorenika deo mirovnog sporazuma iz Minska koji u najvećem svom delu još uvek nije sproveden. Ukoliko bi međutim došlo do promene vlasti u Lugansku, to bi moglo da uspori započete procese iz Minska ili čak i da ih dovede u pitanje. U Kijevu su se sada pojavile i spekulacije o jednoj drugoj mogućoj pozadini tih događaja. Reč je o spajanju republika Donjeck i Lugansk. Donjecki lider Zaharčenko još letos je predložio osnivanje nove države, koja bi se, kako je rečeno, zvala 'Malorusija'. U Lugansku su tada na tu ideju reagovali bez vidnog oduševljenja", zaključuje se u tekstu Dojče velea.

2022 © - Vesti online