Ponedeljak 27.11.2017.
09:06
Vestionline, Tanjug

Opasnost vreba na Baliju: Panika zbog vulkana, desetine hiljada ljudi beži sa ostrva

Tanjug/AP
Gust dim iznad vulkana, strahuje se da će doći do još veće erupcije

- Zaista molimo ljude u kritičnoj zoni da se odmah evakuišu jer je moguća još veća erupcija - izjavio je portparol BNPB Sutopo Purvo Nugroho, prenosi Rojters.

On je rekao da je do sada evakuisamo 40.000, od oko 90.000 do 100.000 stanovnika, koliko se procenjeno da se nalazi u toj zoni oko planine Agung, i naveo da se neki još nisu povukli iz zona opasnosti zbog stoke koja još nije premeštena, a neki zato što se tu osećaju bezbedno.

Tanjug/AP
 

Prema njegovim rečima, pripadnici bezbednosnih snaga pokušavaju da ubede sve stanovnike da napuste područje, ali da će one koji ne budu to želeli, morati da evakuišu na silu.

Kako prenosi AP, upozorenje na opasnost od vulkana danas je podignuto na najviši nivo, a oblaci pepela primorali su nadležne da zatvore međunarodni aerodrom na Baliju.

Američkla agencija je u nedelju izvestila da je vulkan na indonežanskom ostrvu Bali oživeo u serijama erupcija zbog kojih su neki letovi za ovu popularnu turističku destinaciju bili odloženi, a nekoliko obližnjih sela je bilo pokriveno pepelom.

Vulkan na planini Agung eruptirao je u subotu uveče i tri puta u nedelju ujutru izbacujući pepeo 4.000 metara u vis. Kako je agencija prenela, mračni sivi oblaci kretali su se ka susednom ostrvu Lombok, pravcu suprotnom od aerodroma na Baliju, odakle su svi zakazani međunarodni i domaći letovi u nedelju bili normalno nastavljeni.

Tanjug/AP
 

U obližnjim selima stvorio se sloj pepela debljine do jednog centimetra, a policajci i vojnici na tom području nosili su zaštitne maske.

Vulkan koji je eruptirao u subotu, proradio je po drugi put za nedelju dana, ali zvaničnici su tada naveli da je nivo upozorenja ostao nepromenjen, jer je erupcija bula mala.

Nacionalna agencija za katastrofe saopštila je tada da je stub pepela vulkana na planini Agung rastao do 1.500 metara u visinu.

Agencija je tada izvestila da oko 25.000 osoba ne može da se vrati u svoje domove od septembra, kada je Agung prvi put dao znake aktivnosti, nakon više od pola decenije mirovanja.
 

2023 © - Vesti online