Ponedeljak 27.11.2017.
08:29
Vestionline, Tanjug

"Nema dileme: Srpska stolica je za stolom u Briselu"

Tanjug
Srbija hrabro ide ka EU: Sem Fabrici

- Ako baš želite da to izrazite kroz "stolice", ja vidim Srbiju kako sedi na stolici za EU stolom, sa ostalim evropskim liderima i zajedno radimo svaki dan na promociji EU vrednosti i interesa - rekao je Fabrici u intervjuu za današnji "Blic".

On je dodao da ga veoma ohrabruje dinamika odnosa Srbije i EU.

- Jasna je posvećenost srpskog vođstva pridruživanju EU. Mislim da idemo u pravom smeru i u Briselu takođe vidim odlučnost da se na Srbiju gleda kao na buduću članicu - rekao je Fabrici.

Ocenjuje da su, za kratko vreme koliko je u Beogradu, poruke i osećanja koje vidi s obe strane ohrabrujuće i pozitivne i dodaje da je njegov posao da se takva pozitivna dinamika nastavi. 
Istovremeno je naglasio da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo ima obavezu da uskladi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. 

- To je obaveza i očekuje se da se do momenta priključivanja ta politika u potpunosti uskladi - napomenuo je Fabrici.

Evropi ne smetaju veze sa Rusijom, ali...

Prema njegovim rečima, Srbija je već načinila neke dobre korake, kao na primer to što je odlučila da se pridruži Helbroku, borbenoj grupi EU koju predvodi Grčka. 

Upitan kako to utiče na odnose Srbije sa Rusijom, Fabrici navodi da je poruka jasna - članice EU i one koje to žele da postanu moraju da postupaju u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike. 

- Možete razvijati odnose sa nečlanicama EU, Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom sveta, ukoliko poštujete taj zajednički okvir. To je veoma prosto i pošto je Srbija u procesu pridruživanja EU, usklađivanje politike je krajnji cilj, a odnos s drugim zemljama može da se neguje ukoliko se poštuju postavljeni okviri - rekao je Fabrici.

Govoreći o humanitarnom centru u Nišu, Fabrici je podsetio da je Srbija deo EU mehanizma civilne zaštite, te je poručio da je za EU bitno da je centar u Nišu kompatibilan sa odnosima Srbije i EU, odnosno sa mehanizmom civilne zaštite. 

- Srpske vlasti su nekoliko puta jasno istakle da centar neće imati vojnu ulogu niti će biti mehanizam za nekakvu regionalnu koordinaciju i mi smo to razumeli - rekao je Fabrici. 

Važan dijalog o Kosovu

Smatra i da je veoma važna inicijativa predsednika Aleksandra Vučića da se otvori unutrašnji dijalog o Kosovu, ali navodi da je rano da se priča o ishodu. 

- Sa gledišta EU, vrednujemo je pozitivno i sa velikom pažnjom očekujemo ishod dijaloga - rekao je Fabrici. 

On je ukazao da je taj dijalog unutrašnja stvar. 

- Nije na nama da se mešamo u unutrašnji dijalog u Srbiji, to je prilike da građani međusobno razgovaraju, da se njihov glas čuje i da izađe sa predlozima. EU je tu da pomogne - poručio je Fabrici. 
Prema njegovim rečima, EU stalno urgira na Beograd i Prištinu da brže i lakše sprovedu u delo obavezujuće dogovore koje su napravili u dijalogu pod pokroiteljstvom EU. 

- To ohrabrenje odnosi se i na brže delovanje kada su u pitanju ZSO jer, nažalost, vidimo ozbiljna odlaganja u implementaciji toga. Voleli bismo da na ovom planu vidimo konkretnije, vidljivije, brže i efikasnije rezultate uskoro, pred novu fazu dijaloga - rekao je Fabrici. 

On je dodao da su normalizacija odnosa sa Prištinom i poboljšanje vladavine prava dva najvažnija poglavlja, u kojima je potrebno da se napravi najveći napredak. 

- Srbija je kroz brojne inicijative usvojila akcioni plan po kome sudstvo treba da učinomo nezavisnom i efikasnim. Za to je potrebna i refomrma ustava - ukazao je Fabrici.

Sloboda medija

Što se tiče slobode medija, naglasio je, EU tu oblast smatra fundamentalnim pravom. Smatra da je pohvalno što su predstavnici medija započeli dijalog sa premijerkom. 

- Što se nas tiče, upravo je završena misija nezavisnog stručnjaka koji je sredinom meseca boravio u Beogradu, čiji je zadatak bio da utvrdi stanje na medijskoj sceni, uoči sve probleme slobode medija, nakon čega će sastaviti izveštaj i preporuku o tome šta bi EU i Srbija mogli da urade da bi se napredovalo u toj oblasti i učinilo da sloboda medija postane suštinski element srpskog društva - rekao je Fabrici. 


2024 © - Vesti online