Četvrtak 15.07.2010.
13:01 >> 12:47h
Alo.rs

Patrijarh: Sa gej aktivistima ni u ludilu!

Gej-lezbijskog info centr (GLIC) juče je objavio saopštenje u kojem traži sastanak sa patrijarhom i razgovor o eventualnoj podršci održavanju gej parade u Beogradu.

"Nisam dobio nikakav zahtev za sastanak", rekao je patrijarh listu "Alo".

Na dopunsko pitanje da li će, ukoliko dobije molbu, pristati da se sastane sa gej aktivistima i podrži njihovo zalaganje za gej paradu u Beogradu, patrijarh je vrlo kratko, odgovorio: "Ni u ludilu!".

Ovakav stav patrijarha u skladu je sa izjavom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je pred prošlogodišnju nesuđenu gej paradu u Beogradu poručio "da Crkva, kao čuvarka svetinja života i ljubavi i radionica večnog života, ne može prihvatiti ni odobriti povorku srama - za povorku ponosa".

Crkveni analitičar Mirko Đorđević kaže da inicijativa da patrijarh SPC svojim autoritetom apeluje da se izbegne nasilje na gej paradu ne može biti sporan.

"Patrijarh bi dosta toga mogao da učini, pošto su, da ne zaboravimo, i crkvena lica učestvovala u napadima na gej aktiviste. Teško je, međutim, očekivati da će Crkva promeniti svoj stav prema ovakvim organizacijama i manifestacijama, ali bismo mogli očekivati da apeluje da se prema tim ljudima ne vrši nasilje", rekao je Đorđević za "Alo".

2024 © - Vesti online